Вчора, 18 квітня представники ОПОРИ на Донеччині звернулись до Дружківського суду зі скаргою щодо бездіяльності співробітників Національної поліції та не внесення ними до Єдиного реєстру досудових розслідувань факту з ознаками порушення виборчого законодавства, що мав місце під час першого туру виборів.

У день виборів – 31 березня – спостерігачка від ОПОРИ звернулася до Дружківського  відділення поліції із повідомленням про виявлені ознаки кримінального правопорушення щодо незаконного використання виборчого бюлетеня. Під час особистого голосування на ДВК №140807 м. Дружківка, вул. Гончара, 111  у списку виборців спостерігачка ОПОРИ побачила підпис щодо отримання бюлетеня її сусідкою.

«Напередодні виборів я спілкувалася із сусідкою, і вона мені повідомила, що не зможе прийти до виборчої дільниці проголосувати через погане самопочуття. Виявивши цей факт, я негайно зателефонувала їй, аби упевнитись, що це не вона поставила підпис у списку виборців. Сусідка підтвердила, що не була на  виборчій дільниці та не голосувала. Враховуючи наведене, я просила співробітників поліції прийняти заяву про кримінальне правопорушення та перевірити зазначені факти на наявність складу злочину. Повідомлення було внесено до ЄО №2433 від 31.03.19 р., проте жодних дій, спрямованих на внесення наданих мною відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та здійснення досудового слідства Дружківським відділенням поліції не вчинялося», - розказує спостерігачка ОПОРИ на Донеччині.

«Згідно зі ст.214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування. Однак Дружківським відділенням поліції Краматорського відділу поліції ГУНП в Донецькій області., всупереч ст.214 КПК України, було допущено бездіяльність», - зазначив радник Громадянської мережі ОПОРА з юридичних питань.

ОПОРА просить суд зобов’язати Дружківське відділення поліції Краматорського відділу поліції ГУНП в Донецькій області, прийняти та невідкладно зареєструвати подану спостерігачкою ОПОРИ заяву про вчинення злочину до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати за цією заявою про вчинення злочину досудове розслідування у формі досудового слідства за вчинення дій, які мають ознаки складу злочину, передбаченого ст. 158 КК України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.