Спостерігачі ОПОРИ виявили 54 матеріали з ознаками прихованої реклами у друкованих ЗМІ Львівської області.

У квітні Громадянська мережа ОПОРА продовжила досліджувати приховану рекламу в друкованих виданнях Львівської області. Загалом було виявлено 54 публікації, що мали ознаки «джинси» у газетах «Високий замок» (Львів), «Ратуша» (Львів), «Голос Відродження» (Бродівський район), «Новий час» (Жидачівський район), «Львівська пошта» (Львів), «Бойківська думка» (Сколівський район), «Рідне поле» (Стрийський район), «Фортуна» (Стрий), «Нова доба» (Перемишлянський район), «Гомін волі» (Стрийський район) та «Воля народу» (Стрийський район), «Новини Прибужжя» (Червоноград).

45 таких матеріалів не мали жодного маркування, 7 були позначені символом ®, один матеріал мав позначку «звернення», ще один маркували як «лист в номер».

У 29 публікаціях позитивно висвітлювалась діяльність Петра Порошенка. Частина з них містили відкриті заклики підтримати цього кандидата на виборах 21 квітня. Ще 23 матеріали мали ознаки «чорного піару» Володимира Зеленського. У 2 статтях позитивно висвітлювали діяльність Володимира Гройсмана.

Найбільше публікацій з ознаками прихованої реклами ОПОРА виявила у газетах «Високий замок» і  «Ратуша» — по 11 матеріалів. По 7 публікацій з ознаками «джинси» зафіксували у «Львівській пошті» та «Голосі Відродження», 4 — у «Новому часі», по 3 — в «Бойківській думці» і «Рідному полі», по 2 — у «Фортуні», «Новинах Прибужжя»  та «Новій добі», по одній 1 — в газетах «Гомін волі» та «Воля народу».

Спостерігачі також виявили низку однакових матеріалів у кількох виданнях. Зокрема статтю «Врятувати країну! Спецоперація Української Галицької Партії» опублікували в газетах «Нова доба», «Новий час» та «Львівська пошта». Примітно, що така ж публікація з’явилась у львівській газеті «Експрес» із позначкою «реклама», тоді як решта матеріалів не мали жодного маркування. Публікація «Андрій Кіт: «Ми обираємо між свободою і рабством» з'явилася у «Високому замку», «Новому часі», «Фортуні» та «Рідному полі». Статтю «Петро Порошенко: Українці заламали російський сценарій першого туру виборів Президента» надрукували в «Бойківській думці» та «Голосі Відродження». Матеріал «Президент про важливість голосування 21 квітня: якою бути Україні —  залежить від кожного» вийшов у «Ратуші» та «Рідному полі».

Нагадаємо, згідно з частиною 3 та частиною 5 статті 9 Закону України «Про рекламу», інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама забороняється.

Відповідно до частини 5 та частини 6 статті 63 Закону України «Про вибори Президента України», кандидат на пост Президента України має право публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності за рахунок коштів свого виборчого фонду. Агітаційні матеріали публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів заборонена.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
 
(#вибори; #opora; #опора)