Громадянська мережа ОПОРА дослідила, хто з членів окружних виборчих комісій Львівщини працює на платній основі. Загалом, в усіх ОВК отримують платню 26 представників Петра Порошенка та 21 представник Володимира Зеленського.

Нагадаємо, відповідно до частини 4 статті 29 Закону «Про вибори Президента України», не більше 4 членів виборчої комісії можуть працювати на платній основі протягом усього періоду її функціонування. Решта отримують платню лише в день голосування. Хто саме, матиме грошову винагороду, вирішує сама комісія. Її рішення затверджує виборча комісія вищого рівня: тобто рішення окружної виборчої комісії затверджує центральна, а рішення дільничної — окружна. Особи, які працюють на платній основі, на період роботи в комісії звільняються від виконання обов'язків за основним місцем роботи зі збереженням стажу. Оплата їхніх послуг згідно з частиною 2 статті 40 цього ж закону, «не може бути нижчою від його середньої заробітної плати за основним місцем роботи». Якщо член комісії, що за рішенням отримує платню, є пенсіонером або тимчасово безробітним, оплата його праці не може бути нижчою від мінімальної заробітної плати.

За даними ОПОРИ, загалом в ОВК Львівщини платню отримують 47 людей: 26 представників Петра Порошенка та 21 представників Володимира Зеленського. У комісіях №115, №118, №120, №121, №123 та №124 на платній основі працює рівна кількість членів від Петра Порошенка та від Володимира Зеленського. В ОВК №117 та №119 мають грошову винагороду переважно представники Зеленського, тоді як в ОВК №116, №122, №125 та №126 отримують платню, здебільшого, представники Порошенка.

На платній основі в дванадцяти ОВК Львівщини працюють 11 голів, 11 секретарів та 25 членів комісій. У десяти ОВК платню отримують як голови, так і секретарі комісій. У комісії №116 із керівного складу платню отримує лише голова, у комісії №117 — лише секретар.

Нагадаємо, раніше Громадянська мережа ОПОРА повідомляла, що до складу новосформованих ОВК в межах Львівської області увійшло 73,8% осіб, які працювали в попередніх комісіях.

Загальноукраїнський аналіз формування окружних виборчих комісій для проведення повторного голосування читайте за посиланням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
(#вибори; #opora; #опора)