Окружна виборча комісія №59, яка не змогла сформувати 23 дільничні виборчі комісії у визначений законом строк – до 15 квітня, змогла лише сьогодні доформувати необхідну кількість ДВК. Цей процес завершився станом на 12.00 18 квітня. ОПОРА дізналась про причини затримки та особливості цього процесу.

16 квітня до Центральної виборчої комісії надійшло звернення окружної виборчої комісії № 59, в якому йшлося про неможливість формування складу дільничних виборчих комісій за причини отримання недостатньої кількості подань кандидатур членів ДВК від кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського. Під час чергового засідання 17 квітня ЦВК розглянула окремі питання щодо діяльності ОВК №59, зокрема – проблемні моменти із формуванням 23 ДВК у відповідному окрузі. ЦВК зобов’язала окружну виборчу комісію територіального виборчого округу № 59 до 24 години 17 квітня 2019 року включно сформувати склад дільничних виборчих комісій з виборів Президента України в межах ТВО № 59 та до 12 години 18 квітня включно надіслати Центральній виборчій комісії усі відповідні постанови.

За інформацією спостерігачів ОПОРИ, члени ОВК №59 завершили процес формування необхідної кількості ДВК о 12.00 18 квітня.

У коментарі ОПОРІ голова ОВК№59 Світлана Стрибіж зауважила, що члени ОВК дійсно старалися сформувати ДВК, але були об’єктивні обставини, що впливали на цей процес. «Вчора у ЗМІ нас звинуватили  у ймовірному саботуванні виборчого процесу. Але ми працювали, у нас просто не вистачало необхідної кількості кандидатів від команди Зеленського для формування ДВК.  17 квітня ми отримали список у кількості 113 осіб, які ймовірно могли бути кандидатами до складу ДВК від кандидата Зеленського», - пояснила голова ОВК№59 Світлана Стрибіж.

Представники команди Зеленського також озвучили ОПОРІ свою позицію відносно ситуації із формуванням ДВК у 59 окрузі. «Нажаль, у нас не було змоги набрати необхідну кількість людей, бо всі ми волонтери і у нас немає ніякої фінансової підтримки. У першому турі багато членів ДВК від інших кандидатів були «куплені», їх годували та давали кошти, а наші люди працювали на волонтерських засадах. Цього разу нам необхідно було набрати більшу кількість людей, і це вдавалось доволі важко. Останні списки зі 113 осіб ми подали учора ввечері. Станом на цей час ОВК вже завершило свою роботу. Та як тільки  у ЦВК вирішилось це питання, ми почали обдзвонювати усіх членів ОВК. Своїх змогли зібрали без проблем, а інших - довелось довго умовляти. Потім голова ОВК Світлана Стрибіж  поїхала у невідомому напрямку, ми вже навіть хотіли викликати поліцію аби її знайти. І тільки тоді, коли ЦВК скоріш за все додзвонились до неї, ОВК нарешті зібралось. Це було приблизно о дев’ятій годині вечора. Ми вже видаємо людям печатки та вони приступають до роботи. За законом до Стрибіж немає ніяких претензій. Я розумію, що вчора вона перебувала під тиском. В той же час, я не можу сказати, що члени ОВК бойкотували або упереджено до нас ставились», - розказала ОПОРІ довірена особа від Володимира Зеленського по 59-му округу Наталія Цибань.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.