ОПОРІ стало відомо про те, що у кількох районних державних адміністраціях Івано-Франківківської області записують людей на поїздку до Києва на НСК «Олімпійський», де 19 квітня мають відбутися дебати кандидатів у Президенти Петра Порошенка та Володимира Зеленського. Спостерігачка ОПОРИ перевірила інформацію, спробувавши записатися на поїздку від Тисменицької та Рогатинської держадміністрацій.

До Рогатинської РДА спостерігачка зателефонувала за номером телефону приймальні, який вказаний на сайті адміністрації.  «Мене розпитали про місце роботи, уточнили номер телефону, наявність паспорта та повідомили, що записали до списку. Пояснили, що списки здають у Франківськ», - розповіла спостерігачка.

Їй повідомили, що автобуси будуть відправлятися орієнтовно о 21.30 від Рогатинської РДА. Проте, можна долучитися до поїздки і з Івано-Франківська, адже від ОДА також будуть їхати автобуси – повідомили у Рогатинській РДА.

У Тисменицькій РДА працівники порадили звернутися щодо поїздки до Києва до керівника апарату Тисменицької РДА Ярослава Татарина. Керівник апарату повідомив спостерігача ОПОРИ, що місць наразі немає, адже був тільки один автобус.

«Нам не вдалось встановити, за які кошти та на користь якого кандидата організовують ці поїздки районні адміністрації, але хочемо нагадати про принцип рівності прав і умов у виборчому процесі, який реалізується через заборону втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування у виборчий процес та рівним і не упередженими ставленням органів влади та їх посадових осіб до кандидатів у Президенти», - прокоментував координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Івано-Франківській області.

Прес-служба ОПОРИ на Івано-Франківщині упродовж 18 квітня намагалася взяти коментар у представників Рогатинської та Тисменицької районних державних адміністрацій, але на момент публікації матеріалу ні з ким зв’язатися не вдалося. Ми залишаємо за ними право висловитися з приводу цієї ситуації і опублікуємо відповіді чиновників, якщо такі будуть.

Раніше ОПОРА писала про те, що сайти районних державних адміністрацій Івано-Франківщини, серед яких, зокрема, Тисменицька та Рогатинська, розповідають про діяльність Петра Порошенка як кандидата.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)