Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА 17 квітня у Луцьку зафіксували, як агітатори у маніжках «Ми йдемо своїм шляхом» роздавали агітматеріали з ознаками чорного піару стосовно кандидата Володимира Зеленського та із позитивною інформацією про Петра Порошенка. Окрім того, напередодні на вулиці Винниченка розклеїли листівки проти Володимира Зеленського.

Агітатори у маніжках із надписом «Ми йдемо своїм шляхом», виконаних у кольорах кампанії Петра Порошенка, у центрі міста розповсюджували друковані матеріали. Зокрема, перехожим роздавали два різні спецвипуски газети «Україна молода» за квітень 2019 року під назвою «Перед вибором». Одна із газет була цілковито присвячена кандидату Володимиру Зеленському та висвітлювала його з негативного боку.  Зокрема, на першій шпальті розмістили публікації «Чому Володимир Зеленський ховається від виборців?», «Погані аналізи» та «ФБР веде розслідування проти Коломойського».  На другій-третій сторінках – «Що проглядається за маскою ЗЕ», «У Москві вже аплодують», «Російський слід у «зеленій» кишені», «Ставка регіоналів» тощо. На останній сторінці розмістили висловлювання відомих українців щодо Зеленського «Юлія Тимошенко про зеленого», «#Стоп#Зеленський. Проект Зе є не чим іншим як софт версією Партії Регіонів», «Ні досвіду, ні розуміння», «Хочу, щоб переміг Зеленський».

Зауважимо, що у публікаціях кандидата висвітлюють із негативного боку – розповідають про непрозоре фінансування, приховування статків, залежність від олігарха, підігрівання Росії тощо. Проте вказаний випуск не містить жодних вихідних даних.

Всередині цього спецвипуску був інший, який, на відміну від попереднього, містив вихідні дані. Зокрема, тут зазначено, що матеріал є звичайним спецвипуском газети, а не профінансованим із виборчого фонду. Натомість уся газета містить позитивні висловлювання та повністю присвячена Петру Порошенку. На першій шпальті наведені цитати відомих діячів Юрія Щербака та Андрія Любки та розміщена публікація «Зберегти Україну». У ній описують те, як Президент зберіг українську державність. На другій сторінці також цитують лідерів громадської думки, які підтримують Петра Порошенка, а на третій розмістили публікацію «Тільки Порошенко може гарантувати безпеку українців». На останній шпальті йдеться про «сильного Президента», розміщене зображення, яке фігурувало на білбордах виборчої кампанії чинного Президента. Наприкінці розмістили короткий блог «Я голосую за Порошенка, бо я хочу:» із переліком позитиву, який може впровадити вказаний кандидат.

Окрім того, агітатори поширювали агітматеріал «Долею держави легковажити не можна» із авторством Ініціативної групи «Першого грудня». У матеріалі розповідають, чого представники групи «не бачать» у Володимирі Зеленському та інформують, чому підтримають Петра Порошенка на виборах. Зазначимо, що цей матеріал містить дані про те, що виготовлений із виборчого фонду кандидата Петра Порошенка.

У Нацполіції повідомили, що склали на розповсюджувачів продукції два адміністративні протоколи за статтею 212-13 КУпАП.

Також 16 квітня у Луцьку на вулиці Винниченка у місці, відведеному для розміщення друкованої агітпродукції, виявили матеріали, спрямовані проти Володимира Зеленського. Зокрема, тут розклеїли листівки «Зупини проросійський реванш» із перекресленим символом «Зе!». В матеріалі апелюють до того, що у разі приходу до влади Володимира Зеленського, усе, за що загинула Небесна сотня та загиблі на війні українці, «може кинути під ноги ворога маріонетка олігарха Коломойського – Володимир Зеленський». Зауважимо, що знизу сторінки «запрошують приєднуватися до команди волонтерів, та розміщена електронна пошта, яка починається із назви організації «Відсіч».

Трохи нижче також розмістили листівку із фото побитих на Майдані беркутівцями учасників Революції Гідності та цитату із  «Вечірнього кварталу», де висміюють цю тему. Знизу  вказали, що керівником «Вечірнього кварталу» є кандидат у Президенти Володимир Зеленський.

У коментарі ОПОРІ представник «Зе! Команди» у Волинській області Валерій Стернійчук розповів, що інформацію про поширення матеріалів негативного змісту про Володимира Зеленського команда отримує кожного дня.

«Громадяни із різних районів Волині постійно присилають нам інформацію про таке у соцмережах, в особисті повідомлення. Наприклад, вчора у Ковелі наші місцеві представники до вечора мали вже кілька варіантів таких «афішок», які позривали зі стовпів. Ми це все фотографуємо, але не реагуємо, бо розуміємо, це може перерости у провокацію. Ми робимо висновки, але нічим подібним щодо наших опонентів не займаємося і не будемо», – мовив Стернійчук.

Також ОПОРА зверталась щодо цього питання і до представників Петра Порошенка у Луцьку, втім, у штабі офіційно коментувати інцидент відмовились до з’ясування обставин.

Надаємо, ОПОРА вже повідомляла, що у Луцьку 22 та 23 березня вже фіксувала поширення газет негативного змісту щодо Володимира Зеленського.

Згідно з частиною 5 статті 64 Закону України «Про вибори Президента» забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат на пост Президента України вважає явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів зобов'язаний надати кандидату на пост Президента України, партії, щодо яких поширено недостовірні відомості, на їх вимогу можливість спростувати такі матеріали: надати такий же ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий кандидатом чи партією матеріал, який повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою «спростування» на тому ж місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)