Станом на 15:00 17 квітня окружна виборча комісія  №59 так і не змогла сформувати необхідну кількість дільничних виборчих комісій у Донецькій області. Загалом недосформовано 23 ДВК. Окружним виборчим комісіям досі не вистачає поданих кандидатур членів від кандидата у Президенти Володимира Зеленського. В той же час ОВК №60 змогла сформувати 27 ДВК лише вночі.

ОВК №59 має проблеми із формуванням ДВК. Станом на вечір 16 квітня спостерігачі ОПОРИ дізнались від голови ОВК Світлани Стрибіж, що 23 ДВК так і не були сформовані через недостатню кількість кандидатур членів ДВК від кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського. Найбільша кількість не сформованих ДВК, зі слів голови ОВК, у  місті Красногорівка, декілька у Кураховому та 1 ДВК у Вугледарі. Станом на 15:00 17 квітня досі 23 ДВК залишаються не сформованими.

«Така ситуація склалася, через дуже короткі строки формування ДВК. Ми направили лист до ЦВК із описом ситуації, що склалась, та чекаємо на відповідь», - розповіла ОПОРІ голова ОВК №59 Світлана Стрибіж. 

Водночас, за інформацією спостерігачів ОПОРИ станом на 20:00 16 квітня проблеми із формуванням ДВК були і у ОВК №60, яка не змогла на той момент сформувати 27 ДВК.  Голова ОВК ТВО №60 Віталій Барановський у коментарі ОПОРІ розповів, що 15 квітня представники команди Володимира Зеленського додатково подали списки людей, якими ОВК змогла заповнити 25 комісій, проте цієї кількості поданих членів комісій досі не вистачає, аби завершити процес формування ДВК.

«Станом на теперішній час в окрузі № 60 сформовано 88 комісій, які повністю укомплектовані та готові приступати до роботи. За 8 днів до дня виборів, представники команди Зеленського повинні були подати усіх кандидатів, але вони не змогли набрати необхідну  кількість людей. Досі 27 ДВК у нас не сформовані. Люди подають заяви, а виявляється що паралельно вони знаходяться у списках спостерігачів, або в списках іншого кандидата. У зв’язку з цим перший раз система «Вибори» не прийняла 30 кандидатів, потім - 12 та 45 відповідно», - зауважив голова ОВК №60 Віталій Барановський. 

В той же час, представники кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського мають власне пояснення щодо проблем, що виникли із формуванням ДВК у цьому окрузі. Довірена особа кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського Андрій Щукін у коментарі ОПОРІ зауважив:

«На представників від команди Зеленського здійснюють тиск, у тому числі і адміністративний. Саме тому люди і відмовляються входити до складу ДВК від нашого кандидата. Вчителі, лікарі – саме ці люди відчувають відповідний вплив. Офіційно люди називають інші причини відмов входити до складу ДВК, а вже у неофіційних розмовах розказують так, як є».

За кілька годин після надання відповідного коментаря Андрій Щукін вже сам звернувся до представників ОПОРИ на Донеччині та повідомив, що за інформацією від членів ОВК №60 від Володимира Зеленського о 16:00 мало б відбутися засідання ОВК, під час якого комісія планувала продовжити свою роботу щодо формування ДВК, проте члени комісії від Петра Порошенка не прийшли на засідання. В свою чергу, голова ОВК ТВО №60 Віталій Барановський у коментарі ОПОРІ розповів, що про це засідання вперше чує.

«Про засідання, яке заплановане на 16:00 я вперше чую від вас. Мені з цього приводу не дзвонили. Я, до речі, зараз знаходжусь в іншому місті – Мангуші. Водночас, представники ОВК від Петра Порошенка, які брали участь у першому турі виборів, нині перебувають на допиті у слідчого Волноваського відділу поліції», - підкреслив Віталій Барановський.

Звернувшись 17 квітня до голови ОВК №60, спостерігачі ОПОРИ дізнались, що 16 квітня ОВК провела засідання та на 00.00 змогла сформувати необхідну кількість ДВК.

«Завдяки увазі з боку ОПОРИ до процесу формування ДВК по нашому округу, почалась дуже активна діяльність з боку голови ОВК, за що вам окрема подяка. У мене склалося таке враження, до цього нас навмисно хотіли стримати та не допустити до виборчого процесу. Подання, які ми надали до ОВК  15 квітня, прийняли та завізували, але ж не вносили до системи «Вибори». В той же час, член ОВК від кандидата Порошенка стверджує, що подання було прийняте 16 квітня, отже розглядати його не треба, але ж на самому поданні вказаний вхідний номер та дата прийняття – 15.04.19р. Грамотних коментарів, чому так зробили, я не почув», - розказав Андрій Щукін.

Згідно з частиною 8 статті 85 закону «Про вибори Президента України» окружна виборча комісія не пізніш як за п’ять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад дільничної виборчої комісії у кількості: для великих дільниць - 16 осіб (по вісім осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування);для середніх дільниць - 14 осіб (по сім осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування); для малих дільниць - 12 осіб (по шість осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.