Місце голосування у другому турі виборів на території Одеської області визначили виборці зі всіх областей, - всього 21 тисяча 648 осіб. Минулого разу таких виборців було зареєстровано  18 тисяч 282. Про це повідомляє ОПОРА з посиланням на дані Державного реєстру виборців.

Як і в першому турі, найбільше замін відбулося всередині самої області – 10 950 осіб, це більше, ніж у березні, коли місце голосування змінили 10 тисяч жителів. На другому місці -переселенці з Донецької області – 2394 осіб, на третьому – з Луганщини – 1297 осіб.

 

Водночас серед жителів Одещини, які змінювали місце голосування та обирали інші регіони, охочих проголосувати на інших дільницях виявилося 16 375, що на 2 тисячі більше, ніж перед першим туром. Крім тих, які змінили місце волевиявлення всередині області, найчастіше заяви подавали для голосування в Миколаївській області – 931 виборець, у місті Києві – 557 та на Херсонщині – 502.

Нагадаємо, що виборці, які у зв’язку з навчанням, роботою, виїздом за кордон чи іншими обставинами не можуть проголосувати на виборах за зареєстрованим місцем проживання, мали можливість тимчасово на період проведення виборів змінити місце голосування – до 15 квітня включно. При цьому у відділах ДРВ в області нерідко спостерігалися значні черги.

Черга у Суворовському відділі ДРВ м. Одеси

Одеська область увійшла до ТОП-5 областей, де обиратимуть Президента в другому турі виборці, які змінили місце голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)