На Харківщині завершилось формування складу всіх дільничних комісій, причому деякі з них сформувались пізно вночі 15 квітня, майже наприкінці граничного строку. Така ситуація склалась через дефіцит членів комісій, поданих від кандидата в Президенти Петра Порошенка.

Загалом на Харківщині сформували 1681 звичайну та спеціальну дільничну виборчу комісію: найменше на 172 та 173 округах, де виборців у другому турі прийматимуть на 79 виборчих дільницях, а найбільше — в окрузі № 180, де працюватимуть 180 ДВК.

Найпершими сформували дільниці на 170 виборчому окрузі — там процес закінчився ще 12 квітня без особливих проблем, наступними сформували склади ДВК 13 квітня у 168, 174 і 178 округах.

14 квітня утворили дільничні комісії на округах 169, 171, 172, 175, 179 та 181. На ОВК № 169 виявилось, що в поданнях кандидатур були присутні особи, які одночасно є і спостерігачами — вони написали заяви до ОВК на припинення повноважень як спостерігачів. Під час першого засідання окружної комісії ТВО № 171 виявилось, що для утворення ДВК не вистачає 73 кандидатури від Петра Порошенка, але до 16 години всі комісії були сформовані. Аналогічні складнощі були і на 179 і 181 округах через недостатню кількість кандидатів на посади від кандидата Петра Порошенка.

15 квітня сформували ДВК в 173, 176, 177 і 180 округах. На 176 і 177 округах це було пов’язано з тим, що Петро Порошенко подав меншу кількість членів ДВК, ніж потрібно для формування дільниць у мінімальному складі, на деяких дільницях — по дві особи на ДВК замість необхідних семи.

На п’яти округах — 168, 169, 170, 172, 173 і 174 сформовано однакове кількісне представництво у виборчих комісіях кандидатів на пост Президента України. На інших округах від кандидата Петра Порошенка була подана менша кількість кандидатур, ніж потрібно для формування дільничних виборчих комісій, тому ці прогалини закривалися за рахунок осіб, яких було внесено до складу усіх ДВК за поданням голови ОВК. Найбільша кількість членів ДВК, яких подав голова ОВК — 765, була зафіксована у 176 окрузі, який завершив формування дільниць о 21:30 15 квітня, за дві з половиною години до граничного строку. Найменша кількість подань — 16, була подана від голови ОВК №178. Загалом Петро Порошенко отримав 9 558 членів ДВК, а Володимир Зеленський — 12 050. Від голів ОВК були подані 2 543 члени дільничних комісій.

Керівні посади кандидати поділили між собою майже порівну. Лише у 181 окрузі Петро Порошенко отримав на одну керівну посаду більше, ніж Володимир Зеленський.

«Законом на етапі повторного голосування передбачено збільшення кількості членів комісій від одного кандидата з 1 людини до 6-8. Пошук досвідчених людей для роботи в дільничних виборчих комісіях штатами кандидатів є трудомістким процесом, адже в скорочені терміни потрібно знаходити в 6-8 разів більше людей, ніж напередодні. Більш складним цей процес є для окружних комісій, адже їм за 3-4 дні доводиться знаходити сотні людей, які будуть працювати в дільничних комісіях. Ми спостерігаємо те, що окружні комісії з успіхом впорались зі своєю задачею і сподіваємось, що якість роботи ДВК буде на високому рівні», — заявив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)