15 квітня минув останній день утворення дільничних виборчих комісій для проведення повторного голосування з виборів Президента України 21 квітня. Окружна виборча комісія ТВО № 28 (м. Дніпро) допустила порушення під час їх утворення.

Члени ОВК №28 під час засідання 14 квітня проголосували за утворення ДВК та призначення голів і секретарів.

Відповідно до частини 12 статті 85 Закону «Про вибори Президента України», у разі якщо кандидат на пост Президента України не використав можливість подати встановлену кількість кандидатур до складу відповідної дільничної виборчої комісії у строки, передбачені частиною дев’ятою цієї статті, окружна виборча комісія формує склад дільничної виборчої комісії у кількості, визначеній частиною восьмою цієї статті, за поданням голови відповідної окружної виборчої комісії на підставі пропозицій членів окружної виборчої комісії. Зокрема,  кандидат у Президенти України Петро Порошенко подав лише по 2 кандидатури до складу кожної ДВК. Тому комісія самостійно заповнювала вакантні посади.

Під час засідання член комісії Марина Горностаєва повідомила, що на момент голосування повний склад є лише у восьми ДВК. За словами голови ОВК №28 Дар’ї Романенко на момент голосування комісія отримала 161 заяву від охочих бути членами дільничних комісій. Відповідно до частини 8 статті 85 Закону України “Про вибори Президента України” дільничні виборчі комісії утворюються у складі 12, 14, 16 осіб, залежно від розміру дільниці. Загалом у складі дільничних виборчих комісій ТВО №28 не вистачало 446 осіб.

Спостерігачу ОПОРИ, присутньому на засіданні, повідомили, що в першу чергу намагалися укомплектувати великі дільниці, але і серед них є ті, що сформовані у кількості 10 осіб замість 16. Тобто лише за поданням кандидатів.

Протягом 15 квітня в ОВК продовжували приймати документи від охочих працювати в дільничних комісіях. Їх дані одразу вводилися в ІАС “Вибори”, друкувалися списки комісій та видавалися головам відповідних ДВК для проведення першого засідання. Якщо порівняти списки членів комісій станом на 13:10 і 16:46 15 квітня, то можна побачити зміни у складі комісій.

Станом на 16:46 15 квітня лише 14 з 77 дільничних комісій були сформовані у кількості, визначеній Законом.

Ввечері 15 квітня вже відбувалися перші засідання ДВК ТВО №28 за списками, отриманими з ІАС “Вибори” у складі, меншому за визначений законом. Перед засіданням ДВК №121394 голова комісії Валерій Ножко показав такий список спостерігачу ОПОРИ та повідомив, що наразі склад їх комісії 12 осіб і ОВК продовжує шукати охочих на чотири вакантні посади.

Також ввечері 15 квітня відбулося засідання окружної комісії ТВО №28, на якому питання про дільничні комісії взагалі не розглядалося. На прохання спостерігача ОПОРИ роз’яснити ситуацію з утворенням ДВК, голова ОВК №28 відповіла, що комісії утворені в тому складі, за який комісія голосувала 14 квітня. Таким чином, зміни, зроблені з моменту попереднього засідання і внесені в ІАС “Вибори”, не були затверджені рішенням комісії.

На той час на інформаційному стенді ОВК №28 постанова про утворення ДВК та їх склад була відсутня. Лише вранці 16 квітня у відповідь на заяву спостерігача ОПОРИ, подану напередодні, було надано постанову про утворення ДВК ТВО №28 разом з додатками. В яких кількісний склад комісій відповідав статті 85 Закону України “Про вибори Президента України”.

У протоколі першого засідання ДВК №121394, вивішеному на інформаційному стенді комісії, зазначено склад комісії, відповідно до вимог Закону (16 осіб). Така ж інформація була і в протоколах інших дільничних комісій, які відвідали спостерігачі ОПОРИ. Однак у ДВК №121387 спостерігачу ОПОРИ повідомили, що ввечері 15 квітня, коли відбувалося засідання, у них був ще не повний склад, а вранці голова комісії привіз з ОВК додаток до постанови зі складом 16 осіб.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)