У Житомирській області у 6 виборчих округах для формування повного складу дільничних виборчих комісій не вистачало 2 794 члена комісій. Загалом,  від кандидата в Президенти Петра Порошенка була подана недостатня кількість кандидатур для роботи в ДВК.  

Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

За словами голів окружних виборчих комісій, довелося шукати людей, які готові працювати в ДВК, щоб в комісіях була рівна кількість представників від кожного з кандидатів. Відтак кандидатури додали за поданням голів ОВК.  

Відповідно до частини 12 статті 85 закону «Про вибори Президента України», у разі якщо кандидат на пост Президента України не використав можливість подати встановлену кількість кандидатур до складу відповідної дільничної виборчої комісії у строки, передбачені частиною дев’ятою цієї статті, окружна виборча комісія формує склад дільничної виборчої комісії у кількості, визначеній частиною восьмою цієї статті, за поданням голови відповідної окружної виборчої комісії на підставі пропозицій членів окружної виборчої комісії.

У ВО№62 (м. Житомир). Від кандидата Володимира Зеленського було подано 797 осіб для роботи в комісіях, від Петра Порошенка 424. За поданням голови ОВК – 373 людини.

«Всіх дільниць в окрузі – 106. В ОВК розповіли, що членів комісії  не вистачало на кожній дільниці. Станом на 15 квітня всі ДВК утворені відповідно до закону і почали працювати», – розповів спостерігач ОПОРИ Георгій Федорук.

У ВО №63 (м. Бердичів) були труднощі з формуванням ДВК. Всього по округу 225 дільниць. Для роботи в комісіях не вистачало 605 людини. Від Володимира Зеленського були 1493 члена комісії,  від Петра Порошенка – 894.

Голова ОВК №63 Олександр Подгорчук у коментарі ОПОРІ 16 квітня зазначив, що вчора всіх комісії сформовані у повному складі.  

«Всі ДВК сформовані, вчора 15 квітня ту кількість членів комісії, яких не вистачало, ми знайшли і додали. Комісії працюють. Звичайно, відбуваються заміни, це робочі процеси», – зазначив Олександр Подгорчук.

У  ВО №64 (м. Коростень) загальна кількість дільниць – 299. За поданням  Володимира Зеленського працювати в ДВК виявили бажання 1 924 людини, від Петра Порошенка – 1 401. Для повного складу потрібні були ще 523 людини, які були зареєстровані за поданням голови ОВК.

278 дільниць працюють в окрузі №65 (м. Новоград-Волинський). Від Володимира Зеленського –1 779 людей, від Петра Порошенка –1 313 . За поданням голови ОВК – 468 члена ДВК.

У ВО №66 (м. Малин) 296 дільниць. Для формування ДВК не вистачало 487 людей. 1 881 – від  Володимира Зеленського, від Петра Порошенка – 1 412 людей.   

Схожа ситуація і у ВО №67 (м. Чуднів). Там працює 248 дільниць. За словами членів ОВК, від Володимира Зеленського для роботи в комісіях було подано документи від 1609 людей,  від Петра Порошенка – 1169 . Для повного складу потрібні 418 осіб.

Станом на 16 квітня, ДВК в округах утворені і працюють. 

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області зауважив:

«Через ситуацію, коли один з кандидатів не захотів використати своє право на повне представництво у дільничних виборчих комісіях, членам ОВК, а саме головам, довелося виконати свій обов’язок перед громадянами та зробити все можливе, щоб у цих територіальних виборчих округах повторні вибори відбулися. Подібні тенденції відбуваються від виборів до виборів різних рівнів, доки політики та партії практикуватимуть «доплати» для членів виборчих комісій, хоча мають всі законодавчі важелі для зміни правил гри та забезпечення достойного рівня оплати у законний спосіб. Однак це не вигідно через можливість у такий спосіб організації контрольованого голосування за його потреби».

Схожа ситуація і в інших регіонах України. Наприклад, на Донеччині дві ОВК не можуть сформувати необхідну кількість ДВК, а на Чернігівщині для формування ДВК не вистачало більше 2300 людей

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирській області  в «оновленому» складі ОВК 77% (65 з 84 осіб) були членами попередніх комісій, а в керівному складі ОВК 7 жінок та 5 чоловіків.

Відповідно до частини 8 статті 85 Закону України «Про вибори Президента України»: «Окружна виборча комісія не пізніш як за п’ять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад дільничної виборчої комісії у кількості:1) для великих дільниць - 16 осіб (по вісім осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування); 2) для середніх дільниць - 14 осіб (по сім осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування); 3) для малих дільниць - 12 осіб (по шість осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування)”.

ч. 9 Кандидати на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, або їх довірені особи у відповідних територіальних округах не пізніш як за вісім днів до дня повторного голосування вносять до окружної виборчої комісії подання стосовно кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.  

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)