На Луганщині спостерігачі ОПОРИ виявили листівки негативного змісту відносно кандидата в Президенти Володимира Зеленського.

Так, 15  квітня на одній із центральних вулиць міста Сєвєродонецьк, що в Луганській області, на перехресті вулиць Гагаріна  та Курчатова навпроти зупинки громадського транспорту спостерігачем ОПОРИ було знайдено друковану продукцію із зображенням Петра Порошенка та Володимира Зеленського  та надписом: «Зе! Команда это: «Вызваться на дебаты, а потом старательно их избегать»», а також із зображенням Троянського коня та надписом: «Зе! Команда это: «Обеспечить появление по всей стране Зеленых человечков!». Вказана друкована продукція містить ознаки «чорного піару» та контрагітації, адже може викликати негативні емоції у електорату.

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав відповідно до вказаних фактів подав заяву до Національної поліції. У ній він зазначає, що у ч. 1 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Відповідно до ч. 1 ст. 59 Закону кандидат на пост Президента України може на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Партія, яка висунула кандидата, може виготовляти друкований матеріал передвиборної агітації кандидата з використанням обладнання, що їй належить. Кандидат на пост Президента України може у такий же спосіб виготовляти матеріали своєї передвиборної агітації. Відомості, що містяться у цих матеріалах, повинні відповідати вимогам закону.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Луганській області  зазначає, що вказана друкована продукція безумовно містить ознаки так званого «чорного піару», адже завуальовано зображує одного із кандидатів у Президенти  у негативному світлі перед виборцями.

«Ми фіксували випадки використання подібної технології під час першого туру виборчої кампанії, маємо схожу ситуацію й наразі», - зазначив він.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)ф