На Волині в екс-голови ДВК із села Полонка Луцького району викрали пакет, у якому разом із іншими речами була виборча документація і печатка, котрі вона їхала повернути в ОВК №20.

Інцидент трапився зранку 14 квітня у Луцьку. Екс-голова ДВК №070508 Людмила Курдельчук збиралася вирушати до ОВК №20, аби здати печатку, а також частину іншої виборчої документації. У проміжок часу, поки відкривали гараж, де знаходився автомобіль, невідома особа викрала пакет, у якому, серед іншого, була виборча документація і печатка.

Жінка розповіла, що поставила пакет біля гаража, аби відрити дверцята. Поки вона вчиняла ці дії, хтось викрав пакет.

«Хтось за цей час повз проходив і забрав цей пакет. Я одразу викликала поліцію»,  - розповіла екс-голова ДВК. За її словами, у пакеті була печатка, деяка документація та інші речі. Хто це зробив, жінка не бачила.

У ГУ НП Волинської області ОПОРІ повідомили, що повідомлення про крадіжку надійшло вчора, 14 квітня. Голова ДВК розповіла про обставини, відтак відомості про інцидент внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 357 Кримінального кодексу України -  викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження. Наразі триває досудове розслідування.

Голова окружної виборчої комісії у територіальному виборчому окрузі №20 Світлана Погудіна розповіла спостерігачу ОПОРИ, що повідомила про цей інцидент Центральну виборчу комісію і звернулася із проханням надати нову печатку для новоствореної ДВК.

Нагадаємо, що відповідно до пункту 3 Роз’яснень  щодо порядку передавання виборчої та іншої документації, а також матеріальних цінностей виборчими комісіями з виборів Президента України виборчим комісіям, склад яких сформовано для проведення повторного голосування з виборів Президента України, затвердженого Постановою ЦВК від 8 січня 2019 року № 36 печатки дільничних виборчих комісій, штампи "Вибув" та інші матеріальні цінності, що надавалися дільничним виборчим комісіям з виборів Президента України, передаються цими комісіями окружній виборчій комісії, яка разом зі своєю печаткою передає їх окружній виборчій комісії, склад якої сформований для проведення повторного голосування з виборів Президента України, за актом приймання-передачі матеріальних цінностей.

Згідно із частиною 15 статті 26 Закону країни «Про вибори Президента України», ОВК у тому числі забезпечує передачу дільничним виборчим комісіям після їх утворення отриманих від Центральної виборчої комісії печаток цих комісій.

Відповідно до частини 3 статті 27 повноваження дільничної виборчої комісії припиняються через п’ять днів після дня офіційного оголошення Центральною виборчою комісією результатів виборів Президента України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)