У першій половині квітня сайти районних державних адміністрацій Одеської області неодноразово розміщували інформацію стосовно діяльності кандидата на пост Президента України та чинного Президента Петра Порошенка. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі  ОПОРА.

Найбільше повідомлень, пов’язаних з перебігом передвиборчої кампанії, та коментарями кандидата Петра Порошенка розміщено на сайті Лиманської районної державної адміністрації. На офіційному веб-ресурсі зазначеної РДА опубліковано шість матеріалів, які висвітлюють позицію кандидата з різних питань.

Наприклад, остання оприлюднена новина повідомляє про те, що «Президент нагадав, що дебати кандидатів є вимогою закону. Це наш обов’язок – зустрітися і провести дебати».

На сайті Саратської районної державної адміністрації розміщено три повідомлення з коментарями Петра Порошенка щодо передвиборчих перегонів. На сайті Роздільнянської РДА була детально процитована його промова з ефіру одного з телеканалів. На сайті Подільської районної державної адміністрації було процитовано частину виступу Петра Порошенка під час агітаційного заходу на НСК «Олімпійський» 14 квітня.

П’ять РДА розмістили повідомлення про придбання медичного обладнання, в яких згадувався кандидат Петро Порошенко. 4 квітня на сайті Арцизької РДА розміщено повідомлення з таким текстом: «Арцизький центр первинної медико-санітарної допомоги отримав сучасне обладнання […] Нагадаємо, розвиток медицини — один із пріоритетів Стратегічного плану дій голови Одеської обласної державної адміністрації Максима Степанова «Розумний регіон». Усі райони підключено до Єдиної оперативної диспетчерської служби. Крім того, за підтримки Президента Петра Порошенка відділення невідкладної допомоги (еmergency department) разом із кабінетами телемедицини відкрито у Балті, Маяках, Окнах і Болграді Одеської області».

Аналогічного змісту повідомлення були опубліковані на сайтах Ананьївської, Великомихайлівської, Болградської та Подільської РДА.

«Зазначені повідомлення не можуть розглядатись як висвітлення реалізації повноважень Президента, що передбачено ч. 3 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України», оскільки частина матеріалів прямо висвітлює активність кандидата під час кампанії перед повторним голосуванням, а частина – присвячена місцевим заходам, переважно з інфраструктурного розвитку, що не належать до прямих обов’язків Президента. При цьому згадування Петра Порошенка зазвичай не мають безпосереднього відношення до подій, яким присвячені такі інформаційні повідомлення. У свою чергу веб-сайти районних державних адміністрацій є офіційними інформаційними ресурсами місцевих органів влади, тому збільшення кількості новинних матеріалів, які містять згадки про одного з кандидатів без прямого відношення до змісту події, а також розміщення новинних матеріалів щодо діяльності кандидата можуть розглядатись як порушення вимоги щодо рівного та неупередженого ставлення органів влади та місцевого самоврядування до всіх кандидатів, що передбачено п. 4 ч. 1 ст. 3 даного Закону», - нагадав координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області .

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.