Українська Галицька Партія розповсюджує серед населення Тернопільської області спецвипуск партійної газети «Наша Галичина», у якій висловлює підтримку кандидату на пост Президента України Петру Порошенку.

На вулицях міста Тернополя спостерігачі ОПОРИ зафіксували розповсюдження друкованих матеріалів у підтримку кандидата Петра Порошенка у брендованих наметах політичної партії «Українська Галицька Партія». Спецвипуск партійної газети «Наша Галичина» за квітень 2019 року на першій сторінці містить гасло «Врятувати країну! Галичина підтримує Петра Порошенка».

Далі у виданні опубліковані висловлювання очільників регіональних організацій та членів Української Галицької Партії, громадських активістів і відомих людей щодо кандидатів у Президенти, де переваги на боці кандидата Порошенка.

Поза тим, в одній із статей зазначено, що Галицька Партія організувала акцію – спецоперацію «Врятувати країну». «Активісти партії їдуть в містечка і села, аби переконати людей проголосувати за Україну. За європейський вибір країни, за здобутки останніх п’яти років», - йдеться у тексті.

15 квітня на офіційній сторінці Українська Галицька Партія Тернопільщина в соціальній мережі Facebook був поширений допис «Спецоперація врятувати країну – у розпалі!». На доданому до нього відео голова Тернопільської міської організації УГП Іван Кізюк розповідає, що відвідав село Рашківці Гусятинського району. А на фото люди похилого віку з газетою «Наша Галичина» у руках.

У вихідних відомостях друкованої продукції вказано, що її наклад становить 50 тисяч примірників, а друк здійснило ТзОВ видавничий дім «Високий замок».

Громадянська мережа ОПОРА звернулася за офіційним коментарем до представників Української Галицької Партії із запитаннями: чи вважають вони спецвипуск газети «Наша Галичина» за квітень 2019 року – агітаційною продукцією?

На що керівник Тернопільської обласної організації УГП Олег Вітвіцький відповів: «Ми вважаємо цю газету джерелом висвітлення офіційної позиції партії напередодні другого туру Президентський виборів». Також він повідомив, що в першому турі УГП офіційно не підтримувала жодного з кандидатів, а у другому турі прийняла рішення щодо підтримки Петра Порошенка. «Про це ми інформуємо мешканців області», - зазначив він.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає: «У вказаному виданні відсутні прямі агітаційні заклики голосувати за кандидата Президента України, згадуються навіть недоліки даного кандидата та обговорюється суспільно важлива тема майбутнього України. За таких умов вказану газету важко віднести до друкованої агітаційної продукції, яка має на меті спонукати виборця голосувати за або проти кандидата та має бути виготовлена за рахунок коштів виборчого фонду кандидата (або надрукована на власному обладнанні партії, яка висунула свого кандидата на виборах)». Водночас вона нагадує, що громадяни вільні у всебічному обговоренні політичних та ділових якостей кандидатів (частина 2 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України»).

Відповідно до частини 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України.

Відповідно до частин 2 і 3 статті 37 Закону України «Про вибори Президента України», фінансування матеріалів передвиборної агітації не з виборчого фонду кандидата, а з інших джерел, незалежно від наявності погодження з суб’єктами виборчого процесу, забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)