Після першого туру президентських виборів головна увага авторів публікацій в запорізьких газетах сконцентрована навколо постатей Петра Порошенка та Володимира Зеленського. Якщо критику на адресу чинного Президента України можна помітити у двох матеріалах, то проти другого кандидата ознаки «чорного піару» простежуються в 11 текстах.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА проаналізувала 9 запорізьких газет, що вийшли у перші два тижні квітня, на наявність ознак прихованої політичної агітації. Після виборів 31 березня зафіксовані дві публікації-подяки виборцям від кандидатів, які не потрапили до другого туру. На шпальті «Панорами» це матеріал із заголовком «Александр Вилкул: Мы смогли донести украинцам наши идеи и цели», а у виданні «Запорозька Січ» зустрічаємо матеріал під назвою «Юлія Тимошенко: «Вибір у нас лише один — тільки вперед!».

Окрім всеукраїнських лідерів за кількістю голосів у першому турі місцева преса звертається і до кандидатів, котрі потрапили у п'ятірку лідерів виборчої активності у Запорізькій області. Постаті Олександра Вілкула присвячена шпальта газети «Горожанин-информ». Матеріал «Холостой выстрел Ахметова» розповідає, що спонсором президентської компанії цього кандидата виступив Рінат Ахметов, а сама ця компанія є «фейковою». При цьому, як припускається в тексті, мета висунення Вілкула у Президенти полягала в тому, щоб відтягнути голоси у прибічників опозиції на користь Петра Порошенка. Цю ж тему піднімають однакові публікації «Как Вилкул вывел во второй тур выборов Порошенко» в газетах «МИГ» та «Суббота-плюс». Зокрема, там зазначається: «Но если бы все четыре последние четыре месяца команда Вилкула не вела войну против Бойко, результат был бы ещё выше и действующий президент сошел бы с дистанции еще в первом туре».

Інший матеріал «Субботы+плюс» містить допис в форматі колективного публічного листа від письменників Юрія Щербака і Дмитра Павличка, та Надзвичайного і Повноважного посла України Володимира Василенка. В їхньому зверненні під назвою «21 квітня. Обираємо не кого, а що» йдеться: «Петро Порошенко має системне бачення і розуміння необхідності продовження перетворень в країні для підвищення добробуту і якості життя українців». Автори застерігають  читачів від хибного вибору іншого кандидата, якому бракує відповідного професійного досвіду.  Подібні негативні апелювання до головного конкурента чинного Президента у другому турі виборів простежуються й в інших текстах. Так, публікація «Порошенка не люблять, але можливо він все таки переможе. Чому?» містить заяви на кшталт: «Зеленський був би слабким Президентом, це вже абсолютно всім очевидно. Він був би податливим як для впливу вітчизняних олігархів, так і Росії».

Видання «МИГ» та «Панорама» опублікували за дописом у Фейсбуку голови Запорізької облдержадміністрації Костянтина Бриля матеріали з однаковим заголовком: «Пекло починається з піни...  в кутику губ ангела, що агресивно бореться за справедливість». У ньому очільник області говорить: «Ми з вами розуміємо, що під час війни в Америці головнокомандувачем обрали не Чарлі Чапліна, а Рузвельта. І останні п'ять років ми з вами намагались зробити так, аби зелені чоловічки з автоматами не з'явились біля запорізьких парканів та вікон».

«Обрання президентом недосвідченого в політиці коміка призведе до охолодження відносин із Заходом, зупинки реформ, повернення до влади олігархів та тріумфу Путіна», - зазначається у ліді інтерв'ю із професором політології Ратгерського університету США Олександром Мотилем. Цей матеріал під заголовком «Чому Зеленський — катастрофа для України» вийшов у газеті «Запорізька правда». Інший текст цього видання має назву «Путін його переграє за декілька ходів» та підзаголовок «Військовий експерт Арестович про Зеленського і нову загрозу для України». Газета «МИГ» звертається до позиції волонтера Мирослава Гайа, який зазначає: «Головний інтерес Росії — привести кандидата, який не зможе виконувати функції головнокомандувача» і згадує в цьому контексті Володимира Зеленського.

Маркери «чорного піару» на адресу Зеленського мають такі публікації: «Спалить себе і державу» із підзаголовком «Слуга Олигарха»; «Я хочу, щоб переміг Зеленський»; «Почему будущее нельзя выграть в лотерею»; «Не секрет, що кандидат в Президенти Зеленський – це проект одіозного олігарха Ігоря Коломойського» (газета «Горожанин-информ»); «Обравши Зеленського, українці віддадуть державу в руки Коломойському»; «Путін проковтне Зеленського, як шоколадку «Рошен» – західна преса» (газета «Верже»); «Нове» обличчя старого олігарха: «жарт» Коломойського, який може стати трагедією для України»; «Олігархи ведуть Зеленського до влади — якою буде їхня Україна?» (газета «Запорізька правда»). Приклад ознак «чорного піару» в останньому зі згаданих матеріалів: «На перший тур політтехнологи Зеленського витратили 10 млн доларів, з яких половину дав Ігор Коломойський, а половину — Дмитро Фірташ. Додатково обидва олігархи надали повну підтримку Зеленському на своїх телеканах та в ЗМІ. Коломойський — на 1+1, а Фіршташ — на телеканалі ІНТЕР».

Серед матеріалів, які виступають із критикою Петра Порошенка як кандидата у Президенти помічено два тексти, обидва у газеті «Верже».  Допис «Чому «брошенка» з «Мінстеця» закотила істерику, і як Порошенку виграти вибори на Запоріжжі?» вдається до емоційної лексики та оціночних суджень щодо результатів передвиборчої компанії згаданого кандидата. Зокрема акцентується увага на лідерах громадської думки, що за припущенням автора публікації, на платній основі здійснюють лобіювання інтересів в інформаційному середовищі. Матеріал «Выборы-2019: поле после битвы» робить огляд «успішності» кількох кандидатів за підсумками першого туру виборів. Наголошує на тому, що участь у виборах Олександра Вілкула та Олега Ляшка пов'язана із політичними інтересами Ріната Ахметова. Висловлюється про Юрія Тимошенка як «фейк-кандидата». Політичну кампанію Петра Порошенка пов'язує за своєю специфікою з кампаніями Дональда Трампа та Володимира Путіна і підкреслює, що  агітацію на його користь здійснювали представники обох держав цих президентів. Також звинувачує Порошенка у залученні адміністративного ресурсу для своєї перемоги на виборах та говорить про владну «інформаційну блокаду» Юлії Тимошенко у вітчизняних медіа.

Згідно з частиною 5 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. ЗМІ, що оприлюднив інформацію, яку кандидат вважає недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення, зобов'язаний надати кандидату можливість її спростувати.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.