Мешканці Вінниці виявили у своїх поштових скриньках газети з матеріалами, в яких наявні тексти про здобутки одного кандидата у Президенти та тексти з ознаками «чорного піару» проти іншого.

Як розповіли спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА адресати, які отримали такі матеріали, газету вони знайшли у себе в поштових скриньках 15 квітня вранці. З одного боку сторінки розміщена стаття «Кандидати обіцяють – президент виконує!», у якій йдеться про те, що зроблено чинним Президентом України Петром Порошенком, який наразі є кандидатом у Президенти.

Зі зворотного боку розміщено матеріал «Виклик для України: Вистояти перед спробою олігархічного реваншу», у якій є ознаки «чорного піару» проти кандидата у Президенти Володимира Зеленського, хоча прізвище його не згадується.

«Склалася парадоксальна ситуація: країною хоче керувати герой кінострічки, вигаданий персонаж, а не людина з реальним досвідом політичного життя та державної служби. На жаль, на відміну від кіногероя, реальний претендент на найвищу державну посаду не має ані конкретної передвиборчої програми, ані знань, ані навіть власних поглядів на внутрішній та зовнішній курс держави! На владу претендує політична примара…», - йдеться, зокрема, у статті.    

У вихідних даних зазначено, що замовником є кандидат на пост Президента України Порошенко П. О. Установа, що здійснила друк: ТОВ «Інтерконтиненталь-Україна» тиражем 8 000 000 примірників. Особа, відповідальна за випуск: Южаніна Н. П.

Також 15 квітня у поштові скриньки багатоквартирного будинку на вулиці Князів Коріатовичів невідомі розклали агітаційні газети кандидата на пост Президента України Петра Порошенка. Такі ж газети вінничани отримували протягом минулого тижні. Зокрема, їх розповсюджували на площі Небесної Сотні.

На газеті розміщено напис «21 КВІТНЯ.ОБИРАЙ!» та зображення російського президента. Видання містять всі вихідні дані, яких вимагає Закон України «Про вибори Президента України».

У частині 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України.

Відповідно до частини 1 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України» кандидат на пост Президента України може на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Партія, яка висунула кандидата, може виготовляти друкований матеріал передвиборної агітації кандидата з використанням обладнання, що їй належить. Кандидат на пост Президента України може у такий же спосіб виготовляти матеріали своєї передвиборної агітації. Відомості, що містяться у цих матеріалах, повинні відповідати вимогам закону.

Відповідно до частини 5 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат на пост Президента України вважає явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів зобов'язаний надати кандидату на пост Президента України, партії, щодо яких поширено недостовірні відомості, на їх вимогу можливість спростувати такі матеріали: надати такий же ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий кандидатом чи партією матеріал, який повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою «спростування» на тому ж місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується. Спростування повинно містити посилання на відповідні публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні, радіо та на факти, що спростовуються. Спростування має бути оприлюднене без додатків, коментарів та скорочень і здійснюватися за рахунок засобу масової інформації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)