В 13 окружних виборчих комісіях Києва працюють 182 члени комісії. 126 з них були членами ОВК під час першого туру виборів, 56 – новачки на цих виборах. Про виборчий й політичний досвід керівництва новостворених ОВК – читайте в дослідженні ОПОРИ.

10 квітня на черговому засіданні Центральна виборча комісія сформувала склад окружних виборчих комісій для організації повторного голосування виборів Президента України. В межах міста Києва ЦВК утворила 13 ОВК, у складі яких працюватимуть по 91 члену комісії від кандидатів у президенти Петра Порошенка та Володимира Зеленського. Зі 182 осіб 126 працювали членами ОВК під час першого туру, 56 – новачки на цих виборах. Таким чином досвід роботи в комісіях під час першого туру мають близько 69% членів ОВК.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Києві проаналізували попередній виборчий й політичний досвід керівництва новостворених ОВК, а також з’ясували, яких кандидатів члени комісій представляли під час першого туру.

 
ОВК №211

Голова ОВК №211 (Голосіївський район) Вікторія Тимошенко представляє кандидата Петра Порошенка. У першому турі вона також працювала головою комісії від кандидата Володимира Петрова. Секретар комісії Олена Вутке від кандидата Володимира Зеленського у першому турі представляла Віктора Кривенка. Крім того, члени комісії від Зеленського в першому турі представляли кандидатів Юлію Тимошенко, Віталія Купрія, Іллю Киву та Володимира Зеленського. Двоє членів комісії від Зеленського не працювали під час першого туру. Члени комісії від Порошенка у першому турі представляли Юлію Литвиненко, Анатолія Гриценка, Юрія Тимошенка, Сергія Капліна, Олександра Вілкула та Петра Порошенка.

Голова ОВК Вікторія Тимошенко на місцевих виборах 2015 року була членом комісії від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», а на виборах народних депутатів у 2014 році встигла побувати членом комісії від чотирьох політичних сил: партій «Нова Політика», «Українська платформа «СОБОР», Партії Пенсіонерів України та Партії Зелених України. Під час виборів народних депутатів 2012 року Тимошенко була членом ОВК від фракції Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона».

Секретар ОВК Олена Вутке була головою комісії на виборах Президента 2014 року (від Василя Куйбіди) та виборах народних депутатів 2014 року (від «Української платформи «Собор»), головою ОВК на виборах народних депутатів 2012 року (від Української народної партії») та виборах народних депутатів 2007 року (від фракції «Наша Україна»), заступником голови ОВК на виборах народних депутатів 2006 року (від Української народної партії») та членом комісії на виборах Президента 2010 року (від Юлії Тимошенко).

ОВК №212

Голова ОВК №212 (Дарницький район) Людмила Булах представляє Порошенка. Під час першого туру вона не була членом комісії. У 2015 році Булах працювала членом комісії від Радикальної партії Олега Ляшка під час місцевих виборів. Секретар ОВК Лариса Черниш від Зеленського під час першого туру представляла цього ж кандидата. На місцевих виборах 2015 року Черниш працювала членом комісії від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» і «Народного фронту» та головою комісії від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». У 2014 році вона була членом комісії на виборах Президента від Порошенка та на виборах народних депутатів від партії «Україна майбутнього».

Члени ОВК від Зеленського під час першого туру представляли кандидатів Миколу Габера, Анатолія Гриценка, Сергія Таруту та Володимира Зеленського. Троє членів комісії від Зеленського не працювали в першому турі. Члени ОВК від Порошенка  в першому турі представляли кандидатів Володимира Петрова, Юрія Тимошенка, Романа Безсмертного та Петра Порошенка. Двоє членів комісії від Порошенка не працювали під час першого туру.

ОВК №213

Голова ОВК №213 (Деснянський район) Сергій Фурса від Зеленського під час першого туру представляв Миколу Габера. Секретар ОВК Тетяна Тригуб від Порошенка у першому турі представляла Володимира Петрова. Під час місцевих виборів 2015 року Тригуб була заступником голови комісії від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». У 2014 році вона працювала членом комісії на виборах Президента від Порошенка і на виборах народних депутатів від партії «Україна майбутнього». На виборах народних депутатів 2012 року Тригуб була членом ОВК від «Народної Екологічної партії».

Один член ОВК від Порошенка і двоє від Зеленського не працювали в комісіях під час першого туру виборів. Водночас інші члени комісії від Зеленського у першому турі представляли Анатолія Гриценка, Віктора Бондара, Олега Ляшка та Володимира Зеленського. Члени комісії від Порошенка у першому турі були представниками Юрія Тимошенка, Юлії Тимошенко, Віктора Кривенка, Сергія Капліна та Петра Порошенка.

ОВК №214

Голова ОВК №214 (Дніпровський район) від Порошенка Тетяна Висоцька у першому турі представляла цього ж кандидата. На виборах народних депутатів 2014 року вона була членом комісії від Ліберальної партії України. Секретар ОВК Євгеній Матвєєнко від Зеленського не працював під час першого туру. У 2014 році він також був членом комісії від Ліберальної партії на виборах народних депутатів.

П’ять членів ОВК від Зеленського і двоє від Порошенка на працювали в комісіях під час першого туру. Водночас інші члени комісії від Порошенка у першому турі представляли Володимира Петрова, Олександра Мороза, Юрія Тимошенка, Юлію Литвиненко та Петра Порошенка. Члени ОВК від Зеленського у першому турі були представниками Віктора Бондара та Володимира Зеленського.

ОВК № 215

Голова ОВК №215 (Деснянський та Дніпровський райони) Карен Нікіфоров від Зеленського представляв у комісії цього ж кандидата в першому турі. Секретар ОВК Руслан Кружаєв від Порошенка у першому турі був представником Олександра Мороза. Водночас шість членів комісії від Зеленського і троє від Порошенка не працювали під час першого туру. Інші члени ОВК від Порошенка у першому турі представляли в комісії Юлію Литвиненко, Юрія Бойка та Петра Порошенка.

Секретар ОВК Руслан Кружаєв на місцевих виборах 2015 року був членом комісії від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та політичної партії «Соціалісти». У 2014 році він був членом комісії на виборах Президента від Михайла Добкіна та на виборах народних депутатів від Партії регіонів. На виборах народних депутатів у 2012 році Кружаєв був членом ОВК від фракції Партії регіонв, а на президентських виборах 2010 року – членом комісії від Віктора Януковича.

ОВК №216

Голова ОВК №216 (Дарницький та Дніпровський райони) Богдан Школьний представляє Зеленського, а у першому турі був секретарем і членом комісії від Віталія Купрія. Секретар ОВК Валентина Плахотнюк представляє Порошенка й не працювала під час першого туру. На місцевих виборах у 2015 році вона була заступником голови комісії від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

Серед членів ОВК від Порошенка дві нові кандидатури, решта представляли в першому турі Юрія Бойка, Олександра Мороза та Володимира Петрова. Члени комісії від Зеленського в першому турі були представниками Олександра Соловйова, Андрія Новака, Романа Безсмертного, Миколу Габера, Володимира Зеленського та Петра Порошенка, один – не працював під час першого туру.

ОВК №217

Голова ОВК №217 (Оболонський район) Олександр Панченко представляє Порошенка, у першому турі не працював. На місцевих виборах 2015 року Панченко був головою й членом комісії від Демократичної партії України та членом комісії від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», під час виборів народних депутатів 2012 року як секретар ОВК представляв Українську народну партію.

Секретар ОВК від Зеленського Світлана Тищенко у першому турі представляла Сергія Носенка. Крім того, члени комісії від Зеленського у першому турі представляли Ігоря Шевченка, Андрія Новака, Віктора Бондара та Володимира Зеленського, двоє – не працювали. Члени ОВК від Порошенка в першому турі були представниками Юлії Литвиненко, Юрія Бойка, Юрія Тимошенка, Олександра Мороза та Петра Порошенка, один – не працював.

ОВК №218

Голова ОВК №218 (Оболонський та Святошинський райони) Геня Самборська-Берекець представляє Зеленського, у першому турі не працювала. На виборах Президента 2010 вона була членом комісії від Юлії Тимошенко. Секретар комісії від Порошенка Марія Дзизиль у першому турі була представником цього ж кандидата. На місцевих виборах 2015 року і на виборах народних депутатів 2014 року вона як член комісії працювала від Партії Зелених України.

Крім того, члени комісії від Порошенка у першому турі працювали від Юлії Литвиненко, Юрія Тимошенка, Олександра Вілкула та Юрія Бойко, двоє – новачки на цих виборах. Члени ОВК від Зеленського у першому турі представляли Андрія Новака, Юлію Тимошенко, Юрія Дерев’янка, Миколу Габера, Ігоря Шевченка та Володимира Зеленського.

ОВК №219

Голова ОВК №219 (Святошинський район) від Порошенка Артем Цівінський у першому турі представляв Юлію Литвиненко. Крім того, він є керівником партії «Ми – кияни» й однойменної громадської організації. Секретар ОВК Світлана Касьяненко від Зеленського у першому турі була членом комісії від цього ж кандидата.

Водночас члени ОВК від Зеленського у першому турі працювали від Ігоря Шевченка, Юрія Кармазіна, Олександра Соловйова та Андрія Новака, двоє – новачки на цих виборах. Члени комісії від Порошенка у першому турі представляли Олександра Мороза, Юрія Тимошенка, Анатолія Гриценка, Сергія Капліна та Петра Порошенка, один – не працював.

ОВК №220

Голова ОВК №220 (Подільський район) від Зеленського Ігор Литвиненко у першому турі працював від Олександра Шевченка. На виборах Президента 2010 року Литвиненко як член комісії представляв Віктора Януковича, а на місцевих виборах 2014 року був членом ОВК від Партії Регіонів. Секретар ОВК від Порошенка Денис Турик у першому турі представляв цього ж кандидата. У 2014 році на парламентських виборах Турик був членом комісії від «Української платформи «Собор», а на місцевих виборах 2015 року – від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

Інші члени ОВК від Порошенка у першому турі працювали від Юрія Тимошенка, Юрія Бойка, Сергія Капліна, Володимира Петрова, Віктора Кривенка та Юлії Литвиненко. Члени комісії від Зеленського у першому турі були представниками Іллі Киви, Олександра Вілкула, Руслана Кошулинського, Миколи Габера, Олега Ляшка та Володимира Зеленського.

ОВК №221

Голова ОВК №221 (Печерський, Солом’янський і Шевченківський райони) від Порошенка Володимир Левицький у першому турі представляв Юрія Тимошенка. У 2015 році на місцевих виборах Левицький був голово комісії від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», а у 2014 році на виборах народних депутатів працював як член комісії від Партії Зелених України. Секретар ОВК від Зеленського Юрій Трикоз у першому турі був представником Анатолія Гриценка.

Інші члени ОВК від Зеленського у першому турі працювали від Інни Богословської, Іллі Киви, Сергія Капліна та Володимира Зеленського, двоє – новачки на цих виборах. Члени комісії від Порошенка у першому турі були представниками Юлії Литвиненко, Руслана Кошулинського, Володимира Петрова та Петра Порошенка, двоє – не працювали.

ОВК №222

Голова ОВК №222 (Солом’янський район) від Зеленського Ігор Подолін не працював у першому турі. Секретар комісії від Порошенка Наталя Тесля у першому турі представляла Олександра Мороза.

Інші члени ОВК від Порошенка в першому турі працювали від Іллі Киви, Андрія Новака, Володимира Петрова, Юлії Литвиненко та Петра Порошенка, один – новачок на цих виборах. Члени комісії від Зеленського у першому турі представляли Ігоря Шевченка, Миколу Габера та Володимира Зеленського, троє – не працювали.

ОВК №223

Голова ОВК №223 (Шевченківський район) від Зеленського Алла Ратушна не була членом комісії в першому турі. У Київській обласній раді 6-го скликання Ратушна працювала помічником депутата від Партії регіонів Володимира Сиротіна. Секретар ОВК від Порошенка Олена Свинарчук також не була членом комісії у першому турі. На виборах народних депутатів 2014 року вона працювала як член комісії від Комуністичної партії України, а у 2012 році була членом ОВК від цієї ж політичної сили.

Інші члени комісії від Порошенка в першому турі представляли Олександра Мороза, Юлію Литвиненко, Юрія Бойка та Петра Порошенка, двоє – не працювали. Члени ОВК від Зеленського в першому турі були представниками Валентина Наливайченка, Олега Ляшка, Руслана Кошулинського та Володимира Зеленського, двоє – новачки на цих виборах.

Згідно з ч. 5 ст. 85 Закону «Про вибори Президента України», для проведення повторного голосування з виборів Президента України Центральна виборча комісія не пізніш як за десять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад окружних виборчих комісій у кількості чотирнадцяти осіб – по сім осіб від кожного кандидата, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування.

Відповідно до частин 6 та 7 цієї ж статті, кандидати на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, не пізніш як за дванадцять днів до дня повторного голосування вносять до Центральної виборчої комісії подання щодо кандидатур до складу окружних виборчих комісій за формою, встановленою Центральною виборчою комісією. При розподілі керівних посад в окружних виборчих комісіях Центральна виборча комісія забезпечує для кожного кандидата на пост Президента України рівну кількість посад голови та секретаря окружної виборчої комісії (з можливим відхиленням від рівної кількості не більш як на одну посаду відповідно голови або секретаря комісії). Голова та секретар окружної виборчої комісії не можуть бути представниками одного кандидата на пост Президента України.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві звертає увагу на той факт, що в другому турі основу представництва Зеленського й Порошенка у більшості новостворених ОВК сформували колишні представники конкретних кандидатів, які брали участь у першому турі виборів. Так, наприклад, члени комісій від Юрія Тимошенка у другому турі представляють Петра Порошенка, а особи, які в першому турі були представниками Віталія Купрія, у другому турі стали членами комісій від Володимира Зеленського.

«Деякі члени ОВК мають значний досвід роботи на виборах протягом останніх п’яти-десяти років. Вони представляли в комісіях різних кандидатів та політичні сили й вочевидь сприймають членство радше як звичайну роботу, яку слід професійну виконувати. 69% складу комісій – це люди, які працювали у першому турі й переважно представляли там інших кандидатів. Це нормальна ситуація, адже, часто такі члени комісій мають великий досвід роботи на виборах, що в цілому  сприяє більш ефективній організації виборчого процесу. Натомість недосвідченість й незнання процедури членами комісій, незалежно від рівня їхньої ідейної мотивації, інколи взагалі можуть стати причиною блокування роботи. Надзвичайно важливо, щоб члени ОВК мали відповідний досвід, адже саме до них за роз’ясненнями звертаються представники дільничних комісій у випадку непорозумінь чи конфліктних ситуацій. Водночас глибоке знання процедур й, зокрема, їхніх недоліків дозволяють деяким членам ОВК при бажанні маніпулювати й затягувати роботу комісій. Отже, тут має значення також добра воля кожної людини», – вважає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)