В 11 окружних виборчих комісіях Одеської області працюють 154 особи. В ОВК представлено по сім представників кожного з двох кандидатів на пост Президента. ОПОРА проаналізувала, хто з членів оновлених окружкомів перейшов до них з попереднього складу, що працював у першому турі, та кого вони представляють цього разу.

Як свідчить аналіз, з 77 представників Петра Порошенка 44 працювали у попередньому складі ОВК, або 57%. З такої ж кількості представників Володимира Зеленського мають досвід роботи у першому турі голосування 38 осіб, або 49%. Водночас з 44 тих представників П. Порошенка, які працювали в першому турі, семеро представляли його й раніше. А з 38 представників В. Зеленського вже мали від нього представницький мандат 12 осіб.

Що стосується переходу членів ОВК від інших екс-кандидатів, то найбільше до П. Порошенка перейшло представників Юлії Литвиненко і Сергія Капліна – по сім осіб. Від Володимира Петрова перейшли шестеро членів комісій, від Василя Журавльова – п’ятеро.

Серед тих членів окружкомів, які перейшли до В. Зеленського, перше місце посіли представники Руслана Ригованова – п’ятеро, далі йдуть представники Олега Ляшка та Сергія Носенка – по троє.

Нагадаємо, відповідно до постанови ЦВК № 761 від 07.04.2019, якою затвердили календарний план підготовки до повторного голосування, а також відповідно до частини 5 статті 85 Закону України «Про вибори Президента України» для проведення повторного голосування з виборів Президента України Центральна виборча комісія не пізніш як за десять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад окружних виборчих комісій у кількості чотирнадцяти осіб - по сім осіб від кожного кандидата, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бойко, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області
тел.: (048) 716 40 18
(#вибори; #opora; #опора)