12 квітня члени двох дільничних виборчих комісій, які входять до територіального виборчого округу № 112 з центром у місті Рубіжне, що на Луганщині, звернулися із заявою до органів Нацполіції в Луганській області за фактом невиплати зарплати.

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Зокрема, мова йде про невиплату членам дільничних виборчих комісій коштів за роботу у першому турі президентських виборів, а саме за березень та квітень поточного року.

З цього приводу прес-секретар Головного управління Національної поліції в Луганській області Тетяна Погукай повідомляє, що факт такого звернення до Попаснянського відділу поліції має місце. Повідомлення зареєстровані, проводиться перевірка, за результатами якої будуть прийняті рішення згідно діючого законодавства.

За коментарями ОПОРА звернулася до екс-голови 112 окружної виборчої комісії Наталії Пилипенко. Вона повідомила, що зазначений факт має своє пояснення: платіжні документи, вчасно подані нею до органів державного казначейства були відхилені через втрату нею повноважень та права підпису внаслідок зміни голови окружної виборчої комісії перед другим туром виборів. Нова голова комісії, за словами Наталії Пилипенко, з незрозумілих для неї причин не прийняла на себе товаро-матеріальні цінності, печатки, виборчі документи тощо. Більш того, на днях Центральна виборча комісія оприлюднила вже нові заміни і голову знову замінено на іншу особу. Водночас, зазначена ситуація має суто технологічне вирішення, передбачене чинним законодавством: «Утворилася кредиторська заборгованість, наш послідуючий голова просто повинен принести нові платіжки за своїм підписом і заробітна плата усім людям буде виплачена», - резюмувала Наталія Пилипенко.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)