Від початку виборчого процесу в Україні поліцейські отримали 8 449 звернень від громадян у зв'язку з можливими порушеннями Закону «Про вибори Президента України», за 362 з них відкриті кримінальні впровадження. Одним з найпоширеніших порушень на виборчих дільницях стало порушення таємниці голосування. В Запорізькій області зафіксовано 11 «аномальних дільниць» з помітною різницею у результатах волевиявлення. Про це розповів радник Міністра внутрішніх справ України Іван Варченко.

Близько 300 випадків порушення таємниці голосування правоохоронні органи зафіксували 31 березня 2019 року. 140 з них — це публічна демонстрація свого бюлетеня після здійснення у ньому позначок із волевиявленням.

Встановлено низку інцидентів, коли члени ДВК через неуважність або свідомо фальсифікували виборчі бюлетені. За 40 такими кримінальними впровадженнями наразі здійснюється перевірки. Серед них випадки, коли виборець на дільниці з'ясовував, що за отримання ним бюлетеня вже розписалася стороння особа. Порушення із вкиданням бюлетенів були несистемними й істотно  не вплинули на результати виборців.

В підсумку проведено аналіз роботи 30 000 виборчих дільниць по всій Україні. Окрему увагу зосередили на так званих «аномальних дільницях», на яких в межах ТВО відбувалася істотна різниця у відриві між кандидатами за кількістю голосів порівняно з сусідніми виборчими дільницями. Такі процеси не завжди мають ознаки порушень і можуть бути пов'язані із впливом лідерів громадської думки на окремих територіях. В Запорізькій області «аномальних дільниць» встановлено 11. За всіма випадками поліція з'ясовує обставини.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)