В Луганській області на одній із виборчих дільниць втрачено печатку виборчої комісії. Про це повідомляють представники ОПОРИ.

Так, на виборчій дільниці № 440259, яка знаходиться у смт Новоайдар та належить до 113 виборчого округу Луганської області, голова ДВК Ірина Рафальонт загубила печатку комісії. У коментарі ОПОРІ вона зазначила, що звернулася із відповідною заявою до Національної поліції. Від подальших коментарів голова комісії відмовилася, зазначивши, що всю інформацію вже надала своєму керівництву, а також поліції, які будуть розбиратися у справі. Наразі поліція з’ясовує подробиці інциденту для надання правової кваліфікації.

Помічник начальника ГУНП в Луганській області Роман Ткачов повідомляє ОПОРІ, що даний факт внесено до державного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 357 Кримінального кодексу України «Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження». «Усі подробиці ми перевіримо та приймемо об’єктивне рішення», - зазначив він.

Факт втрати печатки був встановлений 9 квітня, вже після першого туру  виборів, на момент,  коли протоколи голосування з мокрими печатками вже були передані до ЦВК. Таким чином, на результати першого туру виборів у зазначеному окрузі він не вплине. 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
 
(#вибори; #opora; #опора)