Протягом 8 днів квітня у регіональному сегменті соціальної мережі Facebook фіксується збільшення платних рекламних матеріалів з ознаками «чорного піару» проти одного з лідерів президентських перегонів – Володимира Зеленського, у порівнянні з попередніми періодами. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Зокрема, якщо раніше платна «антиреклама» Володимира Зеленського «транслювалася» у середовищі користувачів соцмережі Луганської області з позицій одного пабліку під назвою «Слуга урода», то у вказаний період для цього були задіяні 7 аккаунтів. Втім, «Слуга урода» був флагманом та першоджерелом розповсюдження матеріалів сумнівного походження з ознаками цілеспрямованої компрометації кандидата на посаду Президента України за допомогою комерційного інструментарію Facebook. За його допомогою поширювалися ролики «Якщо ми оберемо маленького зеленого чоловічка» («Не голосуй за нову зелену весну»), «Інтерв’ю Коломойського ізраїльській газеті «Makor Rishon»: я роблю з Володимира Зеленського Президента України», «Чи може верховний головнокомандувач вживати наркотики», «У Зеленського нульовий досвід», «Верховний головнокомандувач Володимир Зеленський?», «Не готовий бути Президентом» (з портретним зображенням Володимира Зеленського), «Сцирк уродів від Зеленського та його команди».

До поширення цих та аналогічних інформаційних блоків також були підключені сторінки «Міністерство бариг» (активно використовувалася до цього для поширення компрометуючої інформації щодо Міхеїла Саакашвілі), «Зрада/Перемога», «Злочини та покарання», «Жовта стрічка», «Zelenka». Останній з перелічених пабліків також рекламує Телеграм-групу «АнтиЗеленка» (станом на момент написання матеріалу має близько 7,5 тисяч підписників і має тенденційне спрямування – проти кандидата Зеленського). Як показують нові інструменти Facebook, офіційними замовниками реклами виступали самі акаунти соцмережі.

Крім того, матеріал, який також за певних умов можна розцінити як такий, що має політичне підґрунтя, за допомогою платної  Facebook – реклами розповсюджувався зі сторінки Телеканалу «Прямий» («Аналіз крові у Володимира Зеленського брав масажист клініки «Євролаб» Владислав Кірякулов, який був учасником шоу «Мастер шеф» та знімався у серіалі «Свати»).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)