7 квітня активісти громадського об’єднання «Відсіч» встановили на Майдані Незалежності намет, в якому планували роздавати листівки з інформацією про загрози, які нібито несе обрання Президентом кандидата Зеленського. Перед початком акції поліція затримала активіста організації за ст. 212-10 та 185 КУпАП. 10 квітня суд виправдав представника «Відсічі».

10 квітня Шевченківський районний суд міста Києва закрив обидва адміністративні провадження проти активіста громадського об’єднання «Відсіч» Леоніда Овчаренка. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Нагадаємо, 6 квітня на Facebook-сторінці «Відсічі» з’явився анонс акції, яка мала відбутись у неділю 7 квітня вранці. Згідно з повідомленням, активісти мали намір встановити на Майдані Незалежності в Києві «перший громадський агітаційний намет». В наметі планували роздавати всім охочим з метою подальшого поширення листівки з інформацією про те, «ким насправді є Володимир Зеленський і якими наслідками може обернутися його президентство для України». Зокрема, на думку активістів, обрання Зеленського несе загрозу проросійського реваншу та «повернення до часів правління Януковича і «Партії Регіонів».

У неділю, 7 квітня, перед початком акції правоохоронці затримали активіста «Відсічі». Згідно з повідомленням на сайті Головного управління національної поліції в м. Києві слідчо-оперативна група та дільничні офіцери відреагували на інформацію про те, що невідомий ймовірно проводить незаконну агітацію.

«Правопорушника попередили, що такі дії є протиправними, а відтак запросили проїхати в територіальний відділ поліції для складання адміністративних матеріалів. Утім чоловік відмовився і вчинив непокору правоохоронцям», – йдеться в повідомленні. Затриманого доставили до відділу поліції, де склали адміністративні протоколи за ст. 212-10 (Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, агітація в день проведення референдуму) та ст. 185 (Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Водночас рух «Відсіч» на своїй Facebook-сторінці повідомив, що поліція затримала їхнього активіста Леоніда Овчаренка з листівками «СтопЗеРеванш». На думку представників громадської організації, друковані матеріали не можна вважати передвиборною агітацією, оскільки вони не містять закликів голосувати за чи проти Зеленського.

Крім того, поширювати їх активісти нібито планували вже після оголошення результатів першого туру та офіційного початку передвиборчої кампанії. За словами представників «Відсічі», поліцейські вилучили листівки ще до того, як активісти встигли їх комусь передати.

Вранці в середу, 10 квітня, у Шевченківському районному суді відбулося засідання у справі Овчаренка. Перед початком розгляду представники «Відсічі» встановили перед будівлею суду намет  й провели акцію на підтримку Овчаренка. Також активісти організації роздавали перехожим друковані матеріали з інформацією про Зеленського та загрози, які його обрання нібито несе для країни.

В рамках розгляду справ обвинуваченню не вдалося довести наявність в діях Овчаренка ознак ведення агітації й злісної непокори правоохоронцям. Суд закрив обидва провадження у зв’язку з  відсутністю складу адміністративного правопорушення. За словами представників «Відсічі», тепер вони мають намір повернути конфісковані поліцією листівки та каркас від намета.

Коментар Леоніда Овчаренка. Фото та відео ОПОРИ

Відповідно до статті 57 та 58 Закону «Про вибори Президента України», передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України, може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. Передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)