На засіданні окружної виборчої комісії №11 у місті Вінниці вирішили врахувати 695 бюлетенів, на яких відсутня печатка дільничної виборчої комісії. Про це повідомляє спостерігач Громадянської мережі ОПОРА.

1 квітня ОВК отримала бюлетені з ДВК №050132, що розташована у смт. Стрижавка. Під час перевірки було виявлено, що цілісність пакету з бюлетенями, які не підлягають врахуванню порушена. З цих підстав ОВК прийняла рішення про повторний підрахунок голосів.

ОВК почала повторний підрахунок голосів 2 квітня. Під час перерахунку помітили, що на більшості бюлетенів немає печатки ДВК. Представники ДВК привезли їх в коробці, на якій було зазначено, що це бюлетені, які не підлягають врахуванню.

За словами секретаря ОВК Олександра Гончара, повторний підрахунок голосів виборців на цій дільниці було здійснено саме на підставі пошкодження цілісності упаковки.

Комісія винесла на голосування питання про недійсність цих бюлетенів, проте рішення ухвалити не вдалося, оскільки більшість членів ОВК не проголосували за відповідне рішення. Тому ці бюлетені були враховані ОВК на користь відповідних кандидатів, на користь яких стояли позначки.

За словами голова ДВК Світлани Стафійчук, така ситуація склалася випадково.

«Ми врахували всі ці бюлетені в ті, які не підлягають врахуванню. Так сталося, що не подивилися і не ставили печатку. Були в нас представники спостерігачі, нічого надзвичайного не відбувалося. Можливо, секретар десь поспішила. Ми не хотіли зробити це навмисно. Ми на ДВК думали, щоб визнати їх недійсними чи такими, що не підлягають врахуванню, а окружна комісія вже нехай вирішує», - сказала голова ДВК.

Не всі члени окружної виборчої комісії погодилися з таким рішенням комісії і написали про це в окремій думці, яку додано до протоколу.

Наразі за інформацією, розміщеною на сайті Центральної виборчої комісії, відомо, що за електронним підрахунком голосів ОВК №11 завершила роботу.

Відповідно до частини 9 статті 82 Закону України «Про вибори Президента України» у разі наявних ознак розпечатування пакетів із запакованими документами окружна виборча комісія зобов'язана прийняти рішення про повторний підрахунок голосів виборців на цій дільниці.

Згідно з пунктом 1 частини 26 статті 78 Закону України «Про вибори Президента України» недійсними вважаються виборчі бюлетені, на яких відсутня печатка цієї дільничної виборчої комісії.

Відповідно до частини 27 статті 78 Закону України «Про вибори Президента України» у разі виникнення сумнівів щодо дійсності виборчого бюлетеня питання вирішується дільничною виборчою комісією шляхом голосування. При цьому кожен член комісії має право особисто оглянути виборчий бюлетень. На час огляду виборчого бюлетеня підрахунок інших виборчих бюлетенів припиняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.