Президентські вибори, перший тур яких відбувся 31 березня, позначився в Одеській області більш високою явкою, порівняно з попередніми президентськими перегонами, та кращою роботою виборчих комісій. Про це свідчить моніторинг ОПОРИ.

Так, явка виборців по області склала 58,4%. Порівняно з минулими виборами 2014 року вона зросла на 12,39%. Втім, якщо порівнювати з виборами-2010, то тоді вона була вища - 62,97% (у першому турі), а 2004 року – ще вища (64,79%).

Друга особливість – відносно спокійний процес голосування та наступний за ним підрахунок голосів. Попри певні складнощі та порушення, які допускалися членами ДВК і ОВК, суттєвих порушень, які б могли вплинути як на волевиявлення громадян, так і на подальше встановлення результатів голосування, спостерігачі ОПОРИ не зафіксували. Втім, фаховість роботи виборчих комісій все ще викликає питання:

«Характер діяльності як окружних, так і дільничних виборчих комісій під час виборчої кампанії суттєвим чином не змінився в порівнянні з попередніми кампаніями. Як в окружних, так і в дільничних виборчих комісіях принаймні частина членів комісій мають попередній аналогічний досвід роботи. Члени і окружних, і дільничних виборчих комісій проходять короткострокові навчання після набуття повноважень. Проте практика засвідчує, що і окружні, і в значно більшій мірі дільничні виборчі комісії, продовжують припускатись прикрих порушень, як-то незаконні заповнення протоколів про підрахунок голосів або ж видача виборчих бюлетенів без пред’явлення громадянином паспорта. Малоймовірно, що більшість таких порушень пов’язана з навмисним порушенням закону. Припускаю, що частіше порушення в роботі комісій трапляються через недбале ставлення до закону та нехтування його нормами. Напрямком для підвищення рівня професіоналізму в роботі виборчих комісій може бути забезпечення підвищення компетенції потенційних членів комісій у міжвиборчий період без зміни механізму формування самих комісій. Претенденти на виконання повноважень членів комісій мають проходити більш системний відбір, мати більше часу та можливостей розібратись як з виборчими процедурами, які необхідно буде їм використовувати, так і з відповідальністю, яка покладається на них щодо організації голосування громадян», – впевнена експертка з виборчого права 

Що ж стосується попередніх результатів, то, відповідно до попередніх даних, результати яких оприлюднено центральною виборчою комісією, на дев’яти з 11 виборчих округів перше місце посів кандидат Володимир Зеленський, але в бессарабських районах (центри округів в Арцизі та Ізмаїлі) його обійшов Юрій Бойко. Здебільшого на всіх округах третє місце посів чинний президент Петро Порошенко, причому найбільше він набрав на півночі області – в окрузі №137 з центром у Подільську. А у трьох округах Юлія Тимошенко посіла третє місце: №№ 137, 138 і 139. При цьому в округах №№ 137 і 138 дещо інакше виглядає п’ятірка лідерів: до неї не потрапив Олександр Вілкул, але натомість п’яте  місце посів Олег Ляшко.

У 2014 році лідером у всіх округах Одещини був чинний президент Петро Порошенко: в середньому він набрав кількість голосів, що співставна з голосами, отриманими нині Володимиром Зеленським. Найбільше виборців проголосували за Петра Порошенка на окрузі №140 (центр – м. Ананьїв) – 47,51%. Його найближчий конкурент на тих виборах – Сергій Тігіпко – посів друге місце майже в усіх округах, за винятком №№ 139 і 140, де «срібло» отримала Юлія Тимошенко.

Що ж стосується першого туру виборів-2010, то тоді першість отримав  Віктор Янукович: найбільше голосів йому віддали виборці округу №144 (центр – м. Арциз) – 70,3%. А м. Одеса проголосувало за нього приблизно на тому ж рівні, що через чотири роки – за Петра Порошенка, а ще через п’ять – за Володимира Зеленського: від 41 до 45%.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)