31 звернення до поліції в день виборів стосувалися невнесення у список виборців. Про це повідомив очільник поліції в Кіровоградській області Роман Козьяков під час брифінгу, відповідаючи на запитання спостерігача ОПОРИ.

За словами Романа Козьякова, у правоохоронні органи надійшло 183 заяви щодо порушення виборчого законодавства до 31 березня, а у день виборів – 83.

«Ми проаналізуємо звернення про неточності у списках виборців у розрізі районів і направимо листи керівникам установ з проханням звернути увагу на ці питання», – наголосив під час брифінгу т.в.о. заступника начальника ГУНП в Кіровоградській області Олексій Ніколаєв. І додав, що по частині справ триває перевірка.

«Дотичними до невнесення у списки виборців можуть бути кілька установ: відділи державного реєстру виборців, дільничні виборчі комісії та відділи реєстрації місця проживання особи. До ОПОРИ у Кіровоградській області зверталися як 18-річні, яких не внесли у списки, так і громадяни, які вносили зміни в ДРВ, однак не знайшли себе в остаточних списках виборців. Тому слід ретельно проаналізувати звернення громадян до правоохоронних органів, аби у другому турі виборів Президента України не було цих же неточностей у списках виборців», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами  в Кіровоградській області.

Згідно із ст. 212-7 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» порушення встановлених законом порядку ведення Державного реєстру виборців, порядку та строків подання відомостей про виборців до органу Державного реєстру виборців, виборчої комісії, порушення порядку складання та подання списку виборців, списку громадян України, які мають право брати участь у референдумі, посадовою особою, на яку законом покладено такий обов'язок – тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)