День голосування на виборах Президента в Харківській області відбувся без значних порушень законодавства, як з боку виборців, так і з боку членів комісій, спостерігачів і представників кандидатів. Про це на прес-конференції 1 квітня повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

У день голосування майже всі виборчі дільниці в місті та області розпочали свою роботу вчасно і без порушень. Винятком стала одна дільниця у в Новобаварському районі Харкова і одна у місті Зміїв, які відкрились з незначною затримкою. Окрім цього, на дільниці №630094 у селищі Близнюки, до її відкриття, члени комісії виявили, що на одному з контрольних листів, вкинутих у скриньки, відсутня печатка ДВК. Комісія склала акт по цьому факту, відкрила скриньку, проштампувала контрольний лист і запломбувала скриньку знову.

Харківщина відзначилась досить високою явкою виборців: станом на 12:00 за інформацією ОПОРИ на дільниці прийшли 16,85% виборців, станом на 15:00 цей показник вірис до 45%, а о 20:00, коли дільниці закінчили свою роботу, явка склала 64,5%.

На виборчих дільницях подекуди спостерігачі ОПОРИ фіксували великі черги, що може бути зумовлено високою явкою та іншими факторами. Наприклад, об 11:00 на дільниці №631698 на вулиці Динамівській ОПОРА фіксувала велику чергу з молодих людей, які хотіли проголосувати.

Під час виборчого процесу спостерігачі ОПОРИ фіксували можливі порушення ведення передвиборчої агітації за кандидатів Руслана Кошулинського у місті Ізюм, Юрія Дерев’янка у Золочеві і Петра Порошенка у Харкові. По всіх випадках ОПОРА подала заяви до поліції.

На дільниці №631146 по вул. Отакара Яроша, 11 спостерігачі ОПОРИ зафіксували факт фотографування бюлетеня виборцем і викликали поліцію. Сам виборець заявив, що не знав про те, що фотографування бюлетенів заборонено законодавством. Загалом за 12 годин виборчого процесу до Нацполіції в Харківській області надійшло 33 повідомлення про фотографування виборчих бюлетенів на Харківщині.

ОПОРА зафіксувала, що на дільниці №631241 у Харкові перебувають люди, які представляються «волонтерами КП «Харківський міський комплексний центр клубів  за місцем проживання». Члени ДВК повідомили, що «волонтерів» направили з окружної комісії, але там ОПОРІ відповіли, що не знають, хто ці люди, невідомих змусили покинути межі зали для голосування.

На спецдільниці №631644, яка розташована у Харківській міській багатопрофільній лікарні №18, спостерігачі ОПОРИ виявили, що кількість виборців за тиждень до голосування виросла більш, ніж у п’ять разів. 26 березня до списку виборців на дільниці було включено 30 людей, 27 березня за поданням голови включили 165 людей, а 31 березня уточнений список виборців на налічував 193 виборці, включно з членами комісії. Окрім цього, увагу спостерігачів привернуло те, що деякі виборці приїжджали голосувати на таксі або приходили пішки, а не проходили лікування у закладі охорони здоров’я.

На дільниці №631410, що знаходиться по вул. Ігоря Муратова, 7, спостерігачі ОПОРИ виявили, що виборці голосували з відкритою кабінкою, що могло порушувати таємницю голосування. Після звернення спостерігачів до членів комісії, кабінку закрили.

«Ці вибори дійсно характерні невеликою кількістю суттєвих порушень і їхньою несистемністю. Найчастше виборці фотографували бюлетені, причому часто не для того, щоб порушити таємницю голосування, а через банальне незнання законодавства. Також були частими випадки, коли виборці не знаходили себе у списках або виявляли, що за них вже хтось розписався, але це не носило системний характер. Окремо можна відзначити роботу Нацполіції, яка швидко реагувала на можливі порушення і щогодини публікувала інформацію про отримані повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства», — прокоментував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

Окрім цього, на 170 ОВК, коли спостерігач ОПОРИ знімав процес передачі протоколів від дільничних виборчих комісій до окружної, члени ОВК декілька разів сказали йому припинити зйомку, а потім, за пропозицією голови комісії, Олексія Домашенко, взагалі прийняли рішення про видалення спостерігача з ОВК. З цього приводу ОПОРА написала заяву до Національної поліції про можливе порушення законодавства.

Вмотивовану постанову про видалення спостерігача ОВК не надала, що може містити ознаки порушення частини 11 статті 28 Закону України «Про вибори Президента», в якій зазначено, що виборча комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавлення права присутності на своєму засіданні кандидата на пост Президента України, його довіреної особи, офіційного спостерігача, представника засобів масової інформації та особи, зазначеної у частині 10 цієї статті, якщо вона неправомірно перешкоджає його проведенню і частини 17 статті 28 цього ж Закону, в якій зазначається, що копія постанови, прийнятої окружною чи дільничною виборчою комісією, засвідчена головою виборчої комісії чи його заступником і секретарем виборчої комісії та скріплена печаткою виборчої комісії, видається суб’єкту виборчого процесу, якого вона стосується, на його вимогу не пізніше ніж через чотири години після її прийняття, а прийнятої напередодні дня голосування та в день голосування, - невідкладно.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]