У день голосування на Рівненщині на ранкове засідання не допустили спостерігача ОПОРИ, на одній із дільниць були порушені процедурні моменти голосування, а також були зафіксовані випадки порушення процедури підрахунку голосів та складання виборчої документації. 

Про це 1 квітня на прес-конференції повідомили представники Громадянської мережі ОПОРА в результаті громадського спостереження за днем голосування на Рівненщині. Також ОПОРА представила результати проведеного паралельного підрахунку голосів (PVT – parallel vote tabulation).

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області розповів про перебіг дня голосування на Рівненщині, зокрема виявлені порушення під час дня голосування.

У день голосування на виборчій дільниці №560530 (с. Остріїв Млинівського району) на ранкове засідання не допустили спостерігача ОПОРИ. Голова виборчої комісії пояснила, що згідно із Законом України «Про вибори» не мала права допустити після 07:15 год, а спостерігач прибув о 07:21 год.

Також на виборчій дільниці №560870 (м. Дубно) спостерігачці ОПОРИ голова дільничної комісії та член окружної комісії 154 виборчого округу пояснили, чому не хотіли допускати на ранкове засідання, аргументуючи, що це порушення законодавства.

Впродовж дня голосування зафіксовані два випадки, коли кабінки для голосування були розміщені біля вікна так, що можна побачити волевиявлення виборців: на виборчих дільницях №560870 (місто Дубно) та №560339 (с. Дубчиці Зарічненського району). На прохання спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА члени комісії заклеїли вікна, щоб убезпечити від порушення таємниці голосування.

«У день голосування в соціальній мережі Facebook були опубліковані заклики політичної партії «Воля» та позиції представників органів виконавчої влади Рівненщини на підтримку певних кандидатів на посаду Президента України. Зокрема, на своїх профілях у соцмережі Facebook розміщені дописи голови Рівненської ОДА та голів Рівненської, Зарічненської, Костопільської РДА з ознаками «прихованої агітації»», – розповів він.

Громадська омбудсменка Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області розповіла про зафіксовані порушення процедури підрахунку голосів та під час складання виборчої документації.

Так, дільнична виборча комісія №560624 (с. Іващуки Радивилівського району) склала протокол про підрахунок голосів та акт про видачу копій протоколу без зазначення дати та часу.

Також порушення були виявлені на виборчій дільниці №560674 (c. Метків Рівненського району). Станом на 31 березня 21:30 дільнична виборча комісія видала спостерігачеві ОПОРИ копію протоколу про голосування із зазначеною датою – «1 квітня» та часом «00:20 год».

На виборчій дільниці № 560024 (с. Кам’янка Березнівського району) було порушено процедуру підрахунку голосів. Спостерігач ОПОРИ  склав  Акт про виявлення  порушення, проте його не вдалося подати до виборчої комісії, адже ніхто з виборців не погодився його підписати.

«У 156 виборчому окрузі був зафіксований факт, коли впродовж 22:00 – 00:00 близько 50  дільничних виборчих комісій у приміщенні окружної виборчої комісії чекали опівночі, аби передати виборчу документацію та отримати додаткову заробітну плату. За виявленим фактом спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію», – наголосила вона.

Крім цього, під час прес-конференції представили результати паралельного підрахунку голосів та типові порушення, зафіксовані під час голосування та підрахунку голосів

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.