Масштабних порушень, які би мали серйозний вплив на хід виборів в Івано-Франківській області не зафіксовано. Явка в області за даними ЦВК станом на 20.00 становила 61,8% виборців. За результатами паралельного підрахунку голосів, який проводила Громадянська мережа ОПОРА, в другий тур виходять Володимир Зеленський та Петро Порошенко. Про це координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА на Івано-Франківщині розповів на прес-конференції 1 квітня.

Порушення, які фіксували спостерігачі ОПОРИ у день голосування, стосувалися незаконної агітації та порушень у роботі виборчих комісій.

Упродовж дня голосування спостерігачі ОПОРИ фіксували незаконну агітацію в Івано-Франківську та області. «Це маніпулятивні білборди з написами на кшталт «Думай», «Змінюй» та «Постав галочку – закрий їм лавочку». «Встановити, що ці білборди є агітацією важко, адже на них немає згадки імені чи прізвища кандидатів, однак використовується стилістика та кольори агітаційних кампаній кандидатів Петра Порошенка, Юлії Тимошенко та Володимира Зеленського», - розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА на Івано-Франківщині.

 

В Олеші, Тлумацького району, виявлено незаконну агітацію за Олександра Шевченка, у Клубівцях, Тисменицького району – за Руслана Кошулинського, у Єзуполі, Тисменицького району – за Віктора Кривенка. Крім того, ОПОРА зафіксувала дзвінки начебто від штабу ВО «Свобода» із запрошенням прийти на вибори та проголосувати за гідного кандидата від націоналістів, які мають ознаки прихованої агітації.

Одне із найбільших порушень у роботі виборчих комісій – 690 зіпсованих позначкою «вибув» бюлетенів на виборчій дільниці №260639, що у селі Князівське, Рожнятівського району. Якби не оперативна реакція членів ОВК та ЦВК, то швидше за все, 690 виборців не змогли б проголосувати на цій дільниці.

Також ОПОРА фіксувала перешкоджання у роботі спостерігачів з боку членів виборчих комісій (дільниця №260407, що у селі Малий Гвіздець, Коломийського району, та дільниця №260906, Івано-Франківськ), перешкоджання виборцю проголосувати (дільниця №260906, Івано-Франківськ).

У селі Кадобна, Калуського району на дільниці №260294 на 60 заяв бажаючих проголосувати «на дому» була видана одна спільна довідка від лікаря.

«Процес отримання протоколів та підрахунку голосів на окружній виборчій комісії №83 відбувається спокійно», - підсумував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА на Івано-Франківщині.

Під час прес-конференції координатор ОПОРИ на Івано-Франківщині представив результати паралельного підрахунку голосів: «За результатами паралельного підрахунку голосів, який у день голосування на виборах Президента України провела Громадянська мережа ОПОРА, в другий тур виходять Володимир Зеленський та Петро Порошенко. Їхні показники складають 30,1% та 15,7% при похибці 0,7%».

Базуючись на звітах від 1296 зі 1304 спостерігачів, ОПОРА заявляє з 95% впевненістю – коли ЦВК оголосить остаточні результати Президентських виборів, вони можуть бути такими:

Паралельний підрахунок голосів дає можливість незалежно перевірити офіційні результати, оголошені Центральною виборчою комісією (ЦВК). ППГ здійснюється на основі звітів спеціально підготованих спостерігачів, які оцінюють якість процесу на виборчих дільницях. На відміну від екзит-полів, ППГ не включає опитування громадян щодо здійсненого ними вибору. При ППГ відбувається підрахунок фактичної кількості голосів, відданих виборчій дільниці, яка включена до моніторингу.

Із всеукраїнським звітом ОПОРИ щодо попередніх результатів спостереження на виборах Президента України можна ознайомитись за посиланням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.