У Черкасах представники ОПОРИ розповіли, як в області минув день голосування, які  порушення виборчого законодавства були зафіксовані, а також представили результати паралельного підрахунку голосів.

За словами координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області, вчора протягом дня спостерігачі ОПОРИ із усієї області повідомляли про різного роду правопорушення.

Так, зокрема, спостерігачами зафіксовано відразу три випадки знищення бюлетенів: у Черкасах, Каневі та Ватутіному. Так, у Черкасах виборець знищив бюлетень та дільниці №711077. Як розповіла спостерігачу ОПОРИ голова ДВК, чоловік повідомив, що він помилився під час голосування. У комісії йому пояснили процедуру погашення бюлетеня. Опісля виборець вирішив покинути дільницю та на ходу розірвав свій бюлетень, зупинити його членам комісії не вдалося. У Ватутіному чоловік з ознаками алкогольного сп’яніння розірвав свій бюлетень. Члени ДВК викликали на місце працівників поліції, які розбираються в інциденті. У Каневі жінка розірвала бюлетень, пояснивши це тим, що «немає за кого голосувати». На місце була викликана поліція, якій жінка пояснила, що вживала алкоголь.

За словами координатора, найбільш поширеним порушенням були спроби сфотографувати свій бюлетень, таким чином порушивши частину 1 статті 7 Закону «Про вибори Президента України», що забороняє фотографування і відеофіксацію в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців у кабіні для таємного голосування. Наприклад, на дільниці, що знаходилась школі № 21 в м. Черкаси було зафіксовано відразу 2 такі випадки. У першому жінка пояснила, що хотіла фото «показати чоловікові». У другому випадку - комісія попросила видалити фото і виборець зробив це.

Щодо інших порушень. У Жашківському районі зафіксовано видачу бюлетеня без паспорта, у Монастирищенському районі на одній із дільниць був відсутній плакат кандидата Володимира Зеленського, у Корсуні чоловік намагався отримати бюлетень на підставі ксерокопії паспорту (спостерігач ОПОРИ втрутився в ситуацію і двічі завадив це зробити), у Каневі зафіксовано дві спроби винести бюлетень з дільниці тощо.

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРИ в Черкаській області додає, що вночі спостерігачі ОПОРИ повідомили, що на ОВК 195 деякі дільничні виборчі комісії привозили пакети з протоколами без печатки та підпису. Після зауважень ОВК представники комісій намагалися підписати пакети на місці. Активіст ОПОРИ викликав поліцію. Після приїзду правоохоронців голова комісії додатково роз’яснила ДВК, що подібні пакунки буде відправляти на доопрацювання.  Схожа ситуація зафіксована також і на ОВК №197, де були зафіксовані факти переписування протоколів чи підписування пакетів з виборчою документацією у приміщенні ОВК.

Координатор спостереження розповідає, що, згідно з повідомленням сектору комунікацій ГУНП в Черкаській області, станом на ранок поліція зареєструвала 57 повідомлень  про можливі порушення під час голосування. Більшість із них стосувалася подій в обласному центрі. По районах випадки мали одиничний характер. Наразі відкрито 4 кримінальні провадження.

Щодо тематики, то за інформацією поліції, найбільше повідомлення стосувалося фотографувань бюлетенів, окрім того, громадяни інформували про свою відсутність у списках виборців, знищували або пошкоджували бюлетені.

За результатами перевірки, поліція відкрила три кримінальне провадження за частиною 1 статті 158-1 ККУ (Незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз). Санкція статті передбачає штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів або виправні роботами на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років.

Координатор розповідає, що у Чигирині виборець проголосував двічі. Чоловік спочатку проголосував на спецдільниці в лікарні, де він перебував на денному стаціонарі, а потім він же проголосував уже на звичайній дільниці. Інший випадок трапився в Каневі. Там виборець замість бюлетеня вкинув у скриньку листок паперу. У поліції додають, що за цією статтею є ще третє провадження, але конкретно чого воно стосується, не інформують.

Ще одне провадження відкрито за частиною 1 статті 358 ККУ – йдеться про можливе підроблення паспорту.

Як повідомив Колісніченко, активність виборців на Черкащині станом на 20 годину склала 63,16 % від загальної кількості зареєстрованих. При цьому загальноукраїнська активність, за інформацією ОПОРИ, становить 63,2%. Найактивніше в області голосували на окрузі №194.

Для порівняння, на позачергових виборах Президента у 2014 році активність виборців на Черкащині – 65,5% (по країні - 59,48%), у 2010 – під час першого туру - 63,97% (по країні 66,76%), у 2004 – під час першого туру - 75,62 % (по країні - 74,92%), 1999 – під час першого туру 75,58 % (по країні 70,19 %).

На завершення заходу представники ОПОРИ презентували присутнім журналістам Результати паралельного підрахунку голосів. Його можна переглянути ТУТ.

Як повідомляє ОПОРА, чергові вибори Президента України 31 березня 2019 року відбулись у конкурентних  умовах та із дотриманням базових стандартів справжніх виборів, а випадки порушення національного законодавства не стали критичною перешкодою для реалізації громадянами свого права обирати і бути обраними. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.