У Кіровоградській області, як і по всій Україні, Громадянська мережа ОПОРА спостерігала за виборами та проводила паралельний підрахунок голосів за вибіркою. Моніторили проблеми та тенденції на виборах. Про це зазначили представники ОПОРИ під час прес-конференції 1 квітня у Кропивницькому.

«Ми не зафіксували суттєвих порушень, які могли вплинути на результати голосування. Особливістю цієї кампанії на загальноукраїнському та на місцевому рівні були загрозливі моменти з адміністративним ресурсом. Голосування на Кіровоградщині характеризується тим, що були суттєві проблеми зі списками виборців. Люди не знаходили свої дані в уточненому списку. Основним порушенням, яке ми фіксували, була видача бюлетенів без паспорту у невеликих населенних пунктів. Наші спостерігачі бачили шість фактів видачі бюлетенів без документів, які посвідчують особу в селі Ємилівка Голованівського району на 101 окрузі. Також було суттєве порушення – фотографування бюлетнів, але ми не можемо стверджуват про підкут виборців», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами  в Кіровоградській області.

І додала, що кандидати у Президенти України не відповідально поставилися до подання кандидатур на членство в дільничних комісіях. Внаслідок цього окружна комісія віправляє протоколи про підрахунок голосів на доопрацювання.

В Олександрівському району вчора змінився секретар дільничної виборчої комісії №350503. Постанова ЦВК була опублікована 29 березня, але зранку 31 березня на засідання прийшло два секретарі. Один працював до того і не знав, що його замінено. Новопризначений секретар зміг приступити до обов’язків близько 16 години і через це були проблеми з документами.

«Довготерміновий спостерігач ОПОРИ, який змінив місце голосування без зміни виборчої адреси, не зміг реалізувати виборче право. Такі випадки непоодинокі у Кіровоградській області. Ми вбачаємо у цьому тенденцію. Багато запитань до органів ведення Державного реєстру виборців. Нагадуємо, що за порушення порядку ведення реєстру виборців передбачена адміністративна відповідальність», – підкреслив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області.

31 березня Громадянська мережа ОПОРА здійснювала паралельний підрахунок голосів виборців на основі репрезентативної для всієї України та статистично обґрунтованої вибірки. Базуючись на звітах 1296 з 1304 спеціально підготовлених та офіційно зареєстрованих спостерігачів, ОПОРА може заявити з 95% впевненістю про  такі результати президентських виборів (1296 із 1304 спостерігачів, 99,4% виборчих дільниць з 836047 голосів): Володимир Зеленський – 30, 1% (похибка – 0,7%), Петро Порошенко – 15,7% (0,7%), Юлія Тимошенко – 13,3% (0,4%). Ознайомитися із повним звітом можна за посиланням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.