За результатами паралельного підрахунку голосів Громадянської мережі ОПОРА Володимир Зеленський та Петро Порошенко виходять в другий тур із показниками 30,1% та 15,7% відповідно. Про це на прес-конференції у Львівському прес-клубі повідомив координатор спостереження мережі ОПОРА за виборами  у Львівській області.

За результатами паралельного підрахунку голосів, який у день голосування на виборах Президента України 31 березня 2019 року провела Громадянська мережа ОПОРА, 30,1% виборців підтримали Володимира Зеленського. 15,7% виборців віддали голоси за Петра Порошенка, 13.3%  — за Юлію Тимошенко, 11.5% — за Юрія Бойка. Такі дані презентував координатор під час прес-конференції «Львівщина:перші підсумки дня голосування» у Львівському прес-клубі.

«У чому полягає паралельний підрахунок голосів? Він здійснюється на основі статистичної вибірки виборчих дільниць, з-поміж усієї кількості дільниць в усій Україні. Їх обирають машинним способом за багатьма параметрами, що дозволяють зробити вибірку репрезентативною.   — пояснив він. — Чимось цей метод подібний до соціологічного опитування, бо теж грунтується на статистичній вибірці. Але у чому різниця між екзит-полом і ППГ —  паралельним підрахунком голосів? Джерелом даних для екзит-полу є відповіді людей, які можуть бути не до кінця відвертими. Натомість під час ППГ дані збираються з протоколів про підрахунок голосів виборців з мокрими печатками дільничних виборчих комісій, які потрапили до вибірки».

У день голосування спостереження проводилося в 1500 виборчих дільницях по всій країні, зазначив експерт.

Він також повідомив, що порівняно з виборами Президента у 2014 році активність виборців в межах всієї країни зросла з 59,48% до 62,72%, якщо аналізувати попередні дані з сайту ЦВК станом на 20:00 25 травня 2014 року та 31 березня 2019 року. Попри те, що найвища явка виборців як і раніше спостерігалась на Львівщині, вона все ж таки знизилась майже на 10%. У 2014 вона становила 78,2%, а в 2019 впала до 68,9%. Схожі тенденції простежувались в Івано-Франківській і Тернопільській областях. Водночас східні регіони демонструюють протилежну динаміку. На понад 44,38 %  зросла активність виборців у Донецькому регіоні, на 17,82 % —  у Луганському, на 16,63 % —  у Харківському.

Координатор перелічив найпоширеніші порушення та проблеми, які спостерігачі ОПОРИ фіксували у день голосування, наголосивши, що жодне з них не могло мати суттєвого впливу на результати народного волевиявлення. Зокрема, координатор згадав про порушення таємниці голосування, спроби видати бюлетені виборцям, котрі не мали з собою паспорта, відсутність інформаційних плакатів про кандидатів.

Детальніше про результати спостереження ОПОРИ читайте тут. Дізнатись більше про методологію паралельного підрахунку голосів можна за посиланням.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
(#вибори; #opora; #опора)