У Черкасах на окружну виборчу комісію №195 ДВК масово привозять запечатані пакети з протоколами дільничних виборчих комісій без підписів членів ДВК та печатки комісії. Про це повідомляє спостерігач ОПОРИ.

За його словами, окружна виборча комісія відправляла такі дільниці на доопрацювання. При цьому спостерігач зафіксував, як деякі дільничні виборчі комісії почали проставляти підписи прямо у приміщенні ОВК, що заборонено законодавством.

Спостерігач ОПОРИ викликав на місце працівників поліції та надав їм пояснення. Після прибуття правоохоронців голова ОВК додатково надала пояснення для дільничних комісій та запевнила, що пакунки без відповідних печаток та підписів будуть відправлятися на доопрацювання.

Наразі на місці працює слідчо-оперативна група поліції. Також прибули представники Служби безпеки України.

Зазначимо, що спостерігач ОПОРИ також повідомив, що на ОВК №197 деякі дільничні виборчі комісії привозили пакети без підписів та печатки. Зокрема, після прибуття до окружної виборчої комісії керівний склад ДВК №710199 дізнався від колег, що пакет з протоколами голосування має містити печатку і підписи членів ДВК та спостерігачів. Аби не повертатися назад, члени ДВК довірили поліцейському, що їх супроводжував, написати лист із прізвищами членів та спостерігачів, що поліцейський і зробив прямо на першому поверсі окружної комісії.

Зазначимо, згідно з частиною 7 статті 79 ЗУ «Про вибори президента України» перший і другий примірники протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, а за наявності – і відповідні примірники протоколу з поміткою "Уточнений" запаковуються. На пакеті робиться напис "Протокол про підрахунок голосів", зазначаються номер територіального округу, номер виборчої дільниці, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка комісії. Третій примірник протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці зберігається у секретаря дільничної виборчої комісії, четвертий примірник зазначеного протоколу невідкладно вивішується для загального ознайомлення в приміщенні дільничної виборчої комісії, а решта по одному примірнику протоколу видається членам дільничної виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.