31 березня на Дніпропетровщині спостерігачі ОПОРИ фіксують перші порушення та зауважують, що виборчий процес в області відбувається в цілому спокійно.

Про це та інше повідомив на брифінгу координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Дніпропетровській області.

Так, спостерігачі ОПОРИ на ВД №120611, виборчий округ №40 (Центр: смт Кринички), зафіксували видачу бюлетеня виборцю по ксерокопії паспорта. На місце викликали поліцію.

В Дніпрі, на ВД № 121350  (виборчий округ №24), відбулась спроба винести бюлетень з дільниці. Спостерігачка ОПОРИ повідомляє, що зловмисника затримали. Представники поліції вже фіксують даний факт.

З виборчої дільниці №120383 (виборчий округ №28) спостерігач ОПОРИ повідомляє про фотографування бюлетеня на цій дільниці, також спостерігач виявив певні позначки у вигляді трикутника навпроти прізвища одного з кандидатів на пост Президента України та поряд з дільницею виявлено списки, ймовірно, паралельний список виборців, що мають прийти на дільницю.

На дільницях №121071 (ВО №26), №120122 (ВО №29) відбувались перебої зі світлом через аварії на електромережах. На одну з дільниць доставлено дизель-генератор.

В Тернівці, ДВК №120942 (ВО №36) на ранковому засіданні члени комісії в сейфі зламали ключ. На дільницю викликали МВС, а вже о 8:20 дільниця відчинила двері для виборців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)