У Миколаєві агітатори, яких залучили до команди Петра Порошенка, отримали чергові інструкції щодо підготовки до дня виборів. Про це стало відомо спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА.

Інструкція, надрукована на чотирьох аркушах, містить ключові завдання третьої сесії, які кожен агітатор мав виконати впродовж березня. Так, по-перше, агітатор повинен уточнити списки прихильників, здійснивши повторний обхід закріпленого за ним сектору. Для отримання адрес, які необхідно обійти, агітатору слід звернутися до «старшого». «Результатом обходу має стати наявність у кожного агітатора 10-15 перевірених прихильників. Кожен із прихильників має отримати запрошення на виборчі дільниці, підписані Президентом України Петром Порошенком», − йдеться в інструкції. Крім того, агітатор повинен скласти для прихильників графік відвідування виборчої дільниці в день голосування, враховуючи часовий проміжок, який для кожного визначає «старший».

У день виборів агітатор має забезпечити прибуття прихильників, внесених до його списку, на виборчу дільницю (чітко за графіком). Також в інструкції сказано, що у разі, якщо прихильник не прибув на виборчу дільницю, агітатор повинен зателефонувати йому або навідати особисто, щоб нагадати про необхідність проголосувати. За кожного прихильника, внесеного до списку, агітатори повинні відзвітувати «старшому». Крім того, агітатор теж має віддати свій голос на виборах. «Вважаємо, що ви самі знаєте, навпроти якого прізвища поставити відповідну позначку. Адже сам факт перебування у нашій команді свідчить про те, що ви – свідомий українець, який щиро вболіває за долю нашої країни», − написано в інструкції.

Також у документі прописані завдання для агітаторів, які будуть призначені спостерігачами. Їх обирають у кількості двох осіб шляхом відкритого голосування агітаційної групи, до якої входять «старший» та агітатори. Відповідно до інструкції перший спостерігач працює з 8:00 до 16:00, а другий – з 16:00 і до звершення підрахунку голосів. Останній повинен отримати завірену копію протоколу ДВК. До основного завдання обох спостерігачів входить паралельний підрахунок голосів. «Паралельний підрахунок голосів передбачає оперативне інформування окружної проектної структури (ОПС) про голосування по 8-10 кандидатам згідно з вибіркою для кожного регіону», − пояснюється в інструкції.  Інформування окружної проектної структури відбувається за такою схемою: спостерігач-«старший»-кущовий-ОПС.

Окрім того, в інструкції агітаторів знайомлять із останніми роз’ясненнями ЦВК щодо агітаторської та волонтерської діяльності. Завершується інструкція фразою «Перемога України – це результат нашої команди».

«Сітка даних інтерв’юерів формувалась у Миколаївській області ще у січні, і як показує моніторинг ОПОРИ, залучаються вони не тільки для проведення інтерв’ю, а й до розповсюдження інформаційних матеріалів Ради регіонального розвитку, запрошень на вибори. Крім того, агітатори від самого початку залучались до дослідження, яке організовувала ГО «Інститут розвитку і сприяння демократії». Дана організація надавала послуги Петру Порошенку – відповідно до проміжних фінансових звітів виборчого фонду кандидата. Отже, зважаючи на фінансову звітність виборчого фонду та ті завдання, які давались інтерв’юерам, є підстави вважати, що дана ГО працювала на користь Петра Порошенка саме в агітаційних цілях, інтерв’юери залучались як агітатори. Згідно з фінансовим звітом, на рахунок даної громадської організації надходили кошти з виборчого фонду Петра Порошенка», − коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

«Як видно з інструкції, інтерв’юери повинні забезпечити відвідування виборчої дільниці виборцями, за яких вони відповідають, у визначений час. Якщо це буде відбуватись шляхом простого обдзвону, нагадування, то тут питань не виникає.  Але непокоїть факт визначеного часу для кожного, бо це може перетворитись на організований масовий підкуп або перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого волевиявлення», − пояснює представник ОПОРИ.

Нагадаємо, що в січні в трьох містах Миколаївської області під виглядом дослідження громадської думки щодо політичних настроїв набирали людей у команду агітаторів за кандидата в Президенти Петра Порошенка. А на початку лютого в Миколаєві агітатори, залучені до команди Петра Порошенка, отримали інструкції щодо збору інформації про політичні настрої громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
 
(#вибори; #opora; #опора)