Станом на 28 березня у Донецькій області окружні виборчі комісії №50 та №60 не мають необхідної кількості бланків посвідчень для офіційних спостерігачів. ОПОРА звернулась до Центральної виборчої комісії із проханням оперативного реагування та вирішення відповідної проблеми.

«Через відсутність бланків дві окружні виборчі комісії на Донеччині не можуть виписати посвідчення зареєстрованим офіційним спостерігачам, що може створити додаткові перепони у здійсненні спостереження у день голосування – 31 березня 2019 року. Враховуючи вищезазначене, ми звернулись до ЦВК із проханням оперативно забезпечити ці окружні виборчі комісії необхідними бланками посвідчень», - зауважила координаторка спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

У коментарі ОПОРІ секретар ОВК №50 Наталія Маслій повідомила, що 26 березня комісія звернулась до ЦВК із проханням вирішити відповідну ситуацію. «Ми отримали на громадські організації 226 посвідчень, а по факту зареєструвалось 621 особа від громадськості. Тому, аби забезпечити всіх відповідними посвідченнями, ми звернулись до ЦВК та чекаємо надходження цих документів», - зазначила Наталія Маслій.

ОПОРА нагадує, що згідно з ч. 8 ст. 69 Закону «Про вибори Президента України» окружна виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному територіальному виборчому окрузі та видає їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше наступного дня після внесення подання.

Довідково:

Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.