Під час візитів до «відкритих офісів» команди Порошенка на Хмельниччині спостерігач ОПОРИ зафіксував там бланки заяв для реєстрації спостерігачами на виборах від громадської організації «Український центр демократичного суспільства», а також став свідком того, як люди заповнювали ці бланки та передавали їх представникам «відкритого офісу».

Близько 11 години 23 березня у «відкритому офісі» команди Порошенка, розташованому в місті Шепетівці, спостерігач ОПОРИ зафіксував порожні бланки заяв для реєстрації спостерігачами від Громадської організації «Український центр демократичного суспільства». Бланки лежали на стійці реєстрації поряд із агітаційною продукцією – газетами з логотипом «Команда Порошенка» під назвою «Чому я за Петра Порошенка». В цей час в офісі перебували всього двоє відвідувачів та безпосередньо представниця офісу. Спостерігач ОПОРИ без проблем отримав примірник зазначеного бланку заяви на спостереження та зразки друкованої агітаційної продукції.

Наступного дня, 24 березня, приблизно об 11:30 спостерігач ОПОРИ повторно навідався до «відкритого офісу» в Шепетівці. У приміщенні офісу, на стійці реєстрації, все ще залишалися кілька бланків заяв. Присутня у приміщенні представниця команди повідомила, що «відкритий офіс» призупиняє свою діяльність у форматі «відкритих зустрічей» до дня голосування. Водночас жінка не змогла прокоментувати наявність бланків заяв на спостереження, пояснила лише, що це не «її зона відповідальності».

Того ж дня, 24 березня, спостерігач ОПОРИ побував у іншому «відкритому офісі» – в місті Славуті. У приміщенні, яке орендують під «відкритий офіс», спостерігач зафіксував більше десятка людей, які заповнювали бланки заяв на спостереження від Громадської організації «Український центр демократичного суспільства», а відтак передавали їх представникам «відкритого офісу», які повідомили спостерігачеві, що не компетентні надавати будь-які офіційні коментарі з приводу співпраці із Громадською організацією «Український центр демократичного суспільства» та пообіцяли передати контакти спостерігача ОПОРИ та його прохання про офіційний коментар керівництву громадської організації.

На момент публікації матеріалу жодних спроб прокоментувати ситуацію від представників   «Українського центру демократичного суспільства» не було.

Згідно з інформацією сервісу моніторингу реєстраційних даних українських компаній Опендатабот, ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «УКРАЇНСЬКИЙ ЦЕНТР ДЕМОКРАТИЧНОГО СУСПІЛЬСТВА» (код ЄДРПОУ: 42716639) зареєстрована за адресою: 03164, м. Київ, Святошинський район вулиця Олевська буд. 3А, кабінет №3. Директор: Добровольський Іван Олександрович, а власники станом на 18.03.2019: Гойда Юрій Олегович та Добровольський Іван Олександрович. Дата реєстрації організації: 21.12.2018. Ці ж особи, Гойда Юрій Олегович та Добровольський Іван Олександрович, фігурують власниками іншої громадської організації – ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «ІНСТИТУТ РОЗВИТКУ І СПРИЯННЯ ДЕМОКРАТІЇ» (код ЄДРПОУ: 42668122, дата реєстрації: 04.12.2018). Цю громадську організацію ОПОРА вже згадувала, коли розповідала про те, як на Хмельниччині готують «волонтерів» для проведення «соціологічного опитування щодо ставлення до ситуації в Україні».  Як видно із оприлюднених на сайті ЦВК даних проміжного фінансового звіту кандидата Петра Порошенка, Громадська організація «Інститут розвитку і сприяння демократії» отримувала кошти із виборчого фонду кандидата за організацію публічних заходів та за послуги з розповсюдження агітаційної продукції.

Треба зазначити, що нещодавно аналітик ОПОРИ Роберт Лорян  досліджував тему аномально великої кількості громадських організацій, які отримали дозвіл здійснювати спостереження на виборах Президента України у 2019 році. У своїй статті він наголошував, що «зв’язки громадських організацій з кандидатами та політичними партіями, відсутність методології спостереження дискредитують інструмент громадського непартійного спостереження, все більше прирівнюючи його до партійного спостереження».

Крім того, ОПОРА повідомляла, як працюють «відкриті офіси команди Порошенка» на Хмельниччині, а також про те, що в Славуті приміщення, де розташовується «відкритий офіс», орендує Громадська організація «Центр розвитку місцевої демократії та співробітництва», а довірена особа кандидата в ТВО №190 повідомила ОПОРУ, що вказана організація отримувала фінансування за рахунок коштів з виборчого фонду кандидата на пост Президента України Петра Порошенка.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)