У Харкові і в Ізюмі спостерігачі ОПОРИ зафіксували розповсюдження листів від Ради регіонального розвитку — їх роздавали біля будинків, попередньо записавши номера квартир тих, хто їх отримував.

У конвертах з написами «Рада регіонального розвитку. Петро Порошенко» вкладена брошура «Напрямки перспективного розвитку Харківської області на 2019-2021 роки (проект)».

На брошурі написано, що вона розроблена на виконання Указу Петра Порошенка від 6 грудня 2018 №412/2018. З аналогічним написом в конверт вкладено і мапу — схему, яка відображає динаміку змін в області.



До всього цього додається анкета, в якій, повідомляють, що Рада регіонального розвитку України за дорученням Голови Ради Президента України Петра Порошенка ініціювала обговорення планів перспективного розвитку територій, і пропонують надсилати пропозиції з цього приводу Президенту України в спеціальному конверті. На місці поштової марки на конверті написано «Не підлягає оплаті».

В самій анкеті пропонується оцінити плани розвитку регіону на найближчі роки, роботу міського голови, голови ОДА чи ОТГ, написати власні пропозиції і заповнити анкету з персональними даними: прізвищем, ім’ям і по-батькові, адресою і номером телефону і додати власні зауваження.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, при заповненні анкети громадянами у них отримується згідно із законом згода на обробку та використання персональних даних, однак не повідомляється з якою метою вказані дані будуть використані (ч. 2 ст. 12 Закону України «Про захист персональних даних»). Приміром, чи буде комусь в подальшому передано персональні дані особи, яка виставила в анкеті негативну оцінку голові облдержадміністрації чи міському голові. Крім того, організатори такого опитування, яке, ймовірно, проводиться для Ради регіонального розвитку (визначеної Указом Президента як дорадчий орган), не інформують, за рахунок яких коштів здійснено друк та розповсюдження друкованих матеріалів та яка мета розповсюдження матеріалів зі згадуванням Президента України, який  на сьогодні також є кандидатом на пост Президента.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)