Окружна виборча комісія територіального округу №179 відмінила власну постанову про утворення виборчих комісій в окрузі, бо в ній порушувався порядок визначення квот керівних посад. На цю постанову ОВК надійшли скарги до Центральної виборчої комісії.

17 березня Центральна виборча комісія провела засідання, під час якого розглянула скаргу кандидата в Президенти Юрія Бойко, в якій він оскаржував дії ОВК округу №179, а саме порушення порядку визначення квот керівних посад. Аналогічну скаргу на дії цієї ж ОВК подавала і ОПОРА.

Під час засідання Центральної виборчої комісії член комісії Алла Басалаєва визнала факт порушення закону, але зауважила, що ОВК округу №179 скасувала свою постанову про утворення дільничних виборчих комісій, яка порушувала закон.

«Як вбачається із наявних у Комісії документів, зазначена окружна виборча комісія під час вирішення питання про утворення дільничних виборчих комісій з виборів Президента України на території вказаного територіального виборчого округу, за результатами якого цією виборчою комісією ухвалено постанову від 10 березня 2019 року №46, порушила вимоги частини одинадцятої статті 24 Закону щодо права на пропорційну частку кожної категорії посад у дільничних виборчих комісіях для кожного суб’єкта подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

Водночас Центральна виборча комісія зауважує, що згідно з пунктом 4 частини другої статті 11 Закону виборчий процес здійснюється на засадах рівності всіх кандидатів на пост Президента України. Усі кандидати на пост Президента України мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі (частина третя статті 3 Закону).

Разом з тим окружна виборча комісія з виборів Президента України територіального виборчого округу № 179 постановою від 17 березня 2019 року № 62 скасувала своє рішення від 10 березня 2019 року № 46. Також того самого дня вказана окружна виборча комісія постановою № 63 повторно розглянула питання про утворення дільничних виборчих комісій з виборів Президента України територіального виборчого округу № 179.

Таким чином, на момент розгляду Центральною виборчою комісією скарги, однією з вимог якої є скасування постанови окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 179 від 10 березня 2019 року № 46, цією окружною виборчою комісією відповідне рішення скасовано», — заявила Алла Басалаєва.

В інших вимогах, які містились у скарзі Юрія Бойко, зокрема розпуску окружної виборчої комісії, ЦВК відмовила, мотивуючи це тим, що порушення законодавства було усунуто.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]