У Луганській області громадський омбудсмен з виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА подав заяви до поліції через ряд можливих порушень законодавства, які виявили спостерігачі.

Спостерігачі виявили агітаційну продукцію кандидата в президенти України Сергія Тарути, на титульному аркуші якої є надпис «Тарута. Страна ЗАработает». У агітаційному флаєрі мітиться опис планів кандидата у Президенти відносно створення нових робочих місць, поліпшення економіки та мирного врегулювання ситуації на сході України.  Вказаний буклет не містить відомостей про установу, яка здійснила друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів, що суперечить вимогам ч. 3 ст. 59 та ч. 16 ст. 64 ЗУ «Про вибори Президента України».

Вищенаведені факти можуть свідчити також про вчинення невідомими особами порушення, передбачених ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Поряд із цим, спостерігачі зафіксували розповсюдження у місті Сєвєродонецьку в агітаційних наметах Юлії Тимошенко друковану продукцію кандидатки в президенти України з використанням стилізованого зображення Державного герба України. Це кишенькові календарі на 2019 рік «Новий курс України. Нові можливості для кожного» із портретним зображенням Юлії Тимошенко на жовто-блакитному фоні з тризубом.

Крім того, у агітнаметах можна також отримати брошуру «Новий курс України. Програма дій кандидата в Президенти Юлії Тимошенко» (надруковано ТОВ «Український центр реклами та поліграфії», замовлення 04/02.19, замовник – кандидат на пост Президента України Тимошенко Юлія Володимирівна,  в особі розпорядника поточного рахунку виборчого фонду Матвійчука Володимира Макаровича) та газету «Вечірні вісті», на сторінках  яких можна знайти аналогічне зображення.

Зазначені друковані матеріали мають окремі ознаки використання державних символів у політичній рекламі, що забороняється ч. 1 статті 8 Закону України «Про рекламу».

Поряд із цим, у випуску №10 газети «Новый путь» від 7 березня 2019 року на 3 сторінці видання опубліковано привітання жінок зі святом від імені Олега Ляшка з хедлайном  «Високі зарплати і пенсії – найкращий подарунок до свята» без позначки, яка б маркувала політичну рекламу (при цьому, саме повідомлення має окремі ознаки політичної реклами).

Радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк зазначає, що зазначені факти можуть мати ознаки порушення вимог щодо маркування та заборони прихованої політичної реклами, що забороняється Законом України «Про рекламу».  

Для надання відповідної правової та експертної оцінки громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області звернувся до поліції з відповідними заявами.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)