Протягом 11-12 березня 5 волинських окружних виборчих комісій утворили дільничні виборчі комісії, які мали б скликати засідання потягом двох наступних днів. Однак, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Волині виявили, що деякі комісії не провели першого засідання у визначені строки,  а самі дільниці 15 березня виявилися зачиненими.

Спостерігачі ОПОРИ «проінспектували» декілька дільниць в різних округах, аби з’ясувати, чи отримали комісії печатки та документацію, чи відбулося перше засідання та оглянути приміщення, де працюватимуть комісії.

У Горохівському районі ОВК № 20 утворила дільчні виборчі комісії рішенням від 11 березня. 15 березня спостерігач побував на шістьох ДВК. Приміщення, де мають працювати дільничні виборчі комісії, у п’яти випадках виявилися зачиненими.

Так, у с. Скригове розміщена виборча дільниця № 070139, яка розташована в приміщенні будинку культури на вул. Центральній, 5. Комісія працює у погано обладнаному приміщенні, без телефону, однак, саме на цій дільниці спостерігач застав представників ДВК.

На будівлі відсутня вивіска, яка б інформувала про роботу тут ДВК. Окрім того, станом на ранок 15 березня комісія ще не провела першого засідання, оскільки не отримала в ОВК печатки та іншої документації. За словами представників комісії, трапилося так тому, що фізично не було можливості доїхати до ОВК – громадський транспорт курсує дуже рідко. Відтак, за печаткою вирушили автобусом представники керівного складу комісії зранку 15 березня.

Зауважимо також, що спостерігач ОПОРИ виявила не безпосередньо на дільниці, а у коридорі клубу, де вона міститься, агітаційні матеріли на користь Олега Ляшка. Йдеться про газету «Слово Ляшка», а також календарики, два види листівок та буклет.

Відповідно до частини 21 статті 16 Закону України «Про вибори Президента України», забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

У с. Новостав дільниця № 070091 розміщена на вул. Шкільній, 12, у спортзалі місцевої школи. На будівлі розмістили вивіску ДВК. Однак, на час візиту спостерігача приміщення, де має засідати комісія, виявилося зачиненим. Відтак, з’ясувати, чи відбулося тут перше засідання, не вдалося. 

У с. Михлин дільницю № 070114 розмістили у приміщенні на вул. Пасічній, 3, де містяться будинок культури та бібліотека. На приміщенні не було виявлено вивіски, яка б інформувала про те, що тут ДВК. Приміщення комісії було закритим, однак біля входу спостерігач зустрів представників комісії. Вони пояснили, що ключі перебувають у керівного складу ДВК, який саме вирушив до ОВК за печаткою. Також представники комісії повідомили, що засідання відбулося 14 березня о 18:00. За їхніми словами, присягу прийняли 2/3 членів комісії.

Також представники ОПОРИ побували на трьох дільницях у місті Горохів. Дільниця № 070069 розміщена в актовій зали школи на вул. Лисенка, 26, дільниця № 070070 – в залі аграрного  коледжу на вулиці Студентській, 8, а дільниця № 070068 – у приміщенні гримерної будинку «Просвіта» на вулиці Парковій, 10.  Табличка була лише на приміщенні школи, проте ні там, ні на інших дільницях не виявили членів комісії, а зали, де безпосередньо мали перебувати ДВК, були зачинені.

В окружній виборчій комісії № 20 спостерігачу ОПОРИ розповіли, що низка виборчих комісій в Горохівському районі лише 15 березня отримала печатки та документацію, потрібну для проведення першого засідання. В ОВК пояснили, що не всі ДВК отримали документи та печатки у передбачений законом термін, оскільки до них не прибули представники декількох комісій. Тож, відповідно, вони не встигли отримати документи та печатку. Зі слів представників комісії це трапилося тому, що представники керівного складу кількох ДВК написали заяви про відмову займати керівні посади. Відтак, вони вирішили, що на цьому їх повноваження завершилися, тому не виконували покладених на них обов’язків. 

ОВК № 23 утворили ДВК на засіданні 12 березня, тож спостерігач «проінспектував» виборчі дільниці в селах.  У Любешівському районі він побував на двох дільницях – у селах Седлище та Бихів. В останньому розміщена дільниця № О70552, комісія має працювати у приміщенні місцевого будинку культури, по вулиці Незалежності, 44. Однак будинок культури виявився зачиненим, а у сільській раді ДВК теж не було. У Седлищі дільниця № 070580 також має приміщення актової зали місцевого будинку культури, яка виявилася закритою.

В окрузі № 21, де склад комісій сформували на засіданні 12 лютого, спостерігач побував біля дільниці № 071008, яка розміщена на вулиці Заводській, 23, у приміщенні бібліотеки Ковельського промислово-економічного коледжу. Тут приміщення, де має засідати ДВК, теж виявилося зачиненим. Спостерігач у телефонному режимі поспілкувався із головою комісії Романом Зайчуком (від кандидата Володимира Зеленського). Той повідомив, що ДВК станом на ранок 15 березня не збиралася та не приймала присягу.

«Я не знав (що комісія вже мала збиратися - ред.), мені ніхто нічого не сказав», - повідомив голова комісії. За його словами, він також не був в ОВК, оскільки не знав процедури.

Нагадаємо, відповідно до частини 2 статті 27 закону України «Про вибори Президента України», повноваження дільничної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги більшістю від складу, визначеного при її утворенні, на засіданні комісії, що проводиться не пізніш як на другий день після дня прийняття рішення про її утворення і скликається її головою.

Також відповідно до частини 2 статті 28 цього ж закону, перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення, а наступні - за необхідності.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)