Перші засідання дільничних виборчих комісій на Одещині відбулися 13-14 березня, але в деяких випадках вони пройшли із запізненнями. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Так, спостерігачам ОПОРИ повідомили в окружних виборчих комісіях про несвоєчасне проведення засідання однією ДВК в окрузі № 139 через відсутність кворуму. Також несвоєчасно відбулися перші засідання в округах №№ 137 та 138, де ДВК були несвоєчасно утворені.

Серед проблем під час перших засідань ДВК відзначається необізнаність громадян про те, що вони призначені членами виборчих комісій.

«Зазначені випадки викликають певне занепокоєння, оскільки для того, щоб кандидати у Президенти могли подати громадян на включення їх до складу ДВК, вони мають виявити свою згоду шляхом власноручного підписання заяви, а також надання копії перших сторінок паспорту громадянина України, відомостей про адресу проживання, а також про місце роботи та займану посаду», - звернув увагу координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Протягом перших двох днів роботи ДВК окружні виборчі комісії за поданнями довірених осіб кандидатів у Президенти приймають рішення про заміни таких членів комісій, які відмовляються виконувати обов’язки. Станом на 15 березня в більшості округів Одеської області було замінено до 10% членів дільничних виборчих комісій. Найбільше членів ДВК вже замінено в окрузі №133 (Київський район Одеси). В цьому ж окрузі подання на заміну своїх членів ДВК подали 17 кандидатів, за винятком Олександра Данилюка, який має всього двох членів ДВК в цьому окрузі.

Окрім проблем з відмовами затверджених членів ДВК виконувати свої обов’язки, в окрузі № 139 спостерігачі ОПОРИ повідомляють про потенційні проблеми з роботою ДВК, які напередодні були утворені в мінімальному складі дев’яти осіб. Так, 16 березня ОВК розглядала питання щодо можливого збільшення складу ДВК для п’яти великих виборчих дільниць. Наразі ОВК №139 не прийняла рішення з цього приводу, оскільки члени комісії не дійшли згоди щодо такої необхідності.

Зазначимо, що дільниці, про які йдеться,  нараховують 2-2,5 тисячі виборців. Відповідно, на думку ОПОРИ, організація голосування на таких дільницях виборчої комісією, до якої входять лише дев’ять осіб, може бути проблематичною. 

Нагадаємо, що в ОВК Одеської області було замінено низку керівників та членів комісій. Крім того, формування деяких дільничних виборчих комісій на Одещині відбулося з порушенням термінів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)