На Київщині розміщений на фасаді Богуславського краєзнавчого музею банер на користь кандидата у президенти Петра Порошенка не містить ознаки порушення. Таку відповідь надала поліція на заяву спостерігача ОПОРИ щодо ймовірного адміністративного правопорушення.

Сам агітаційний матеріал на користь Петра Порошенка, розташований на стіні музею «Історія Богуславщини» спостерігачі ОПОРИ зафіксували ще 24 лютого.

За фактом ймовірного порушення ведення агітації, спостерігач викликав поліцію, адже відповідно до ч. 21 ст. 64 ЗУ «Про вибори Президента України» розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності забороняється. Вищезгаданий музей є комунальним закладом Богуславської районної ради. До того ж, на зазначеному білборді відсутні вихідні дані, передбачені ч. 3 ст. 59 ЗУ «Про вибори Президента». Тоді поліція приїхала на виклик та прийняла заяву про ймовірне адміністративне порушення.

 Пізніше заявник, спостерігач ОПОРИ отримав відповідь від Богуславського відділення поліції, що дане повідомлення зареєстровано у журналі єдиного обліку Богуславського ВП Миронівського відділу поліції ГУ Нацполіції у Київській області, а також що «в даному випадку не містяться ознаки кримінального чи адміністративного правопорушення».

Сам банер продовжує висіти на стіні музею «Історії Богуславщини».

До слова, в кінці січня спостерігачі ОПОРИ зверталися до правоохоронних органів щодо розміщеного в центрі міста білборда на користь кандидатки у Президенти Юлії Тимошенко. Тоді поліція прибула на місце виклику і зафіксувала факт ймовірного правопорушення. Однак білборд досі не прибрали, а відповіді від поліції щодо розгляду справи спостерігачі ОПОРИ так і не отримали.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області наголошує: «Це прерогатива правоохоронних органів встановлювати наявність складу злочину, однак в інших містах області,  де ми направляли  аналогічні звернення до поліції , не лише було складено протоколи про адміністративне правопорушення, а й усунуто самі порушення».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаа  нгажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)