14 березня в Сумах був пошкоджений сітілайт із зображенням кандидата на пост Президента України Олександра Соловйова. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Першими про подію повідомили соцмережі. Користувач Facebook оприлюднив відео пошкодженої конструкції.

Скло сітілайту було вщент розбите, рама піднята, постер із зображенням кандидата на асфальті. З іншого боку сітілайту, де розміщені агітаційні матеріали іншого кандидата – тріщина на склі.

Спостерігачка ОПОРИ на місці події поспілкувалась із мешканцями житлових будинків, які розташовані неподалік. Вони розповіли, що саме цей сітілайт постійно зазнає пошкоджень.

ОПОРА намагалась зв'язатись з представниками рекламної агенції за номером, вказаним на конструкції, але виявилось, що цей номер не обслуговується. Ввечері цього ж дня бите скло було прибране. 

Поліція розпочала перевірку за даним фактом – поліцейські, які здійснювали патрулювання на цій вулиці, теж зафіксували пошкодження цієї конструкції .

На думку представника сумського обласного штабу партії «Розумна сила» Сергія Литовченка, таким чином окремі громадяни виплескують агресію: «Там з  іншого боку цього сітілайту знаходиться реклама іншого кандидата, і там також є пошкодження. Вважаємо, що зараз політична реклама по телевізору у багатьох людей викликає агресію, і люди виплескують цю агресію на рекламні борди, сітілайти різних кандидатів. Неподалік знаходяться інші сітілайти із зображенням нашого кандидата,  і вони цілі». За словами представника партії, до поліції вони не звертатимуться.

«Пошкодження агітаційних матеріалів зареєстрованих кандидатів може розглядатися як перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, що поєднане з пошкодженням майна (ч. 2 ст. 157 ККУ). При кваліфікації зазначених діянь поліції слід звернути увагу на мету скоєння злочину. У випадку відсутності мети у винної особи щодо перешкоджання агітаційній діяльності кандидата в Президенти, такі дії можуть мати ознаки хуліганства (ст. 296 ККУ)», — зазначає радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк.

Раніше ОПОРА повідомляла про пошкодження бордів Юлії Тимошенко у Лебедині, намету із зображенням лідера обласного осередку партії «Наші» та офісної таблички цієї партії в обласному центрі.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців. За коментарями звертайтеся:

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області
тел.:+380636899209