Процес формування дільничних виборчих комісій в Одеській області пройшов з дотриманням строків, визначених законодавством процедур, а також без конфліктів. Однак проблеми виникли у двох окружних виборчих комісіях, де було порушено терміни формування ДВК. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

15 березня окружні виборчі комісії (ОВК) завершили формування дільничних виборчих комісій (ДВК) Одеської області. При цьому дві ОВК порушили терміни формування ДВК: на окрузі №137 комісія ухвалила рішення про формування дільничних комісій 14 березня, а на окрузі №138 – 13 березня.

Відповідно до статті 24 Закону України «Про вибори Президента України» дільнична виборча комісія утворюється відповідною окружною виборчою комісією не пізніш як за вісімнадцять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дев’яти осіб. Згідно з календарним планом, цей термін визначено до 12 березня включно.

Загалом процес формування ДВК в Одеській області пройшов вчасно. Спостерігачі ОПОРИ не фіксували відхилення кандидатур до складу ДВК без передбачених законодавством підстав. Окружні комісії Одеської області відхилили 82 кандидатури до складу ДВК на підставі кратного включення кандидатів одразу до декількох ДВК. Також спостерігачам відомо про один випадок відхилення кандидатури через те, що претендент є довіреною особою кандидата, а також один випадок відхилення кандидатури, яка вже є членом окружної виборчої комісії.

Найбільш проблемним процес формування ДВК виявився в окрузі №137, де окружна комісія лише 14 березня прийняла рішення про її формування. У цій комісії більше доби тривав конфлікт між членами ОВК щодо розподілу конкретних кандидатур за конкретними виборчими дільницями. 

Також із запізненням, 13 березня, рішення про формування ДВК прийняла ОВК №138, де здебільшого затягування строку формування комісії було викликано нестачею запропонованих кандидатами у Президенти кандидатур для включення до ДВК задля формування їх принаймні в мінімальному складі дев’яти осіб. В цьому ж виборчому окрузі найбільша кількість виборчих дільниць в Одеській області – 239.  Загалом у 138 окрузі в мінімальному складі було створено 38 виборчих дільниць.

У мінімальному складі, окрім 138 округу, в Одеській області сформовано 79 ДВК, що не є суттєвою часткою стосовно загальної кількості ДВК (округи №№ 133, 139, 140, 141, 142).

«У тих випадках, коли ДВК були сформовані в мінімальному складі для великих виборчих дільниць (2-2,5 тисячі виборців) така ситуація може значно ускладнити роботу комісії в день голосування», - зауважує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

За поданням голови ОВК до складу ДВК включались члени комісій в округах №№ 137, 139 та 141. Загалом в Одеській області за поданням голів ОВК включено кандидатів до 46 ДВК.

Окрім конфліктних ситуацій та нестачі кандидатур для формування ДВК, в одному виборчому окрузі спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадок, коли довірена особа від одного кандидата подала до окружної виборчої комісії подання на членів ДВК, які були оформлені на іншого кандидата. Так, до окружної виборчої комісії округу №136 довірена особа від кандидата Олександра Мороза зробила подання з кандидатурами членів ДВК, в яких містились реквізити для подання кандидатур від Олександра Вілкула.

Що стосується представництва кандидатів у Президенти на ДВК, то всього в Одеській області нараховується 1 444 дільниці. Обов’язки членів ДВК взялись виконувати 19 706 осіб. Жоден з кандидатів у Президенти не подав кандидатури до ДВК на всі 100%.

Найбільше членів ДВК представляють кандидатку Юлію Тимошенко – 1437 особи. Кандидата Петра Порошенка представляють 1436 членів ДВК області.

До п’ятірки лідерів по представництву в ДВК Одеської області також входять: Юрій Бойко – 1433 членів ДВК, Юлія Литвиненко – 1432, Олег Ляшко – 1415, а також Сергій Тарута – 1409. Ці ж кандидати скористувались правом подати кандидатури на включення до складу ДВК в усіх 11 виборчих округах Одеської області.

Найменшу кількість членів ДВК мають кандидати Олександр Данилюк (дев’ять) та Юрій Дерев’янко (шість).

Два кандидати подали представників на включення до складу ДВК лише в одному виборчому окрузі: Ігор Шевченко – в 133 окрузі (85 членів ДВК), а також Олександр Соловйов – в окрузі №143 (86 членів ДВК).

Не скористались правом мати своїх представників у ДВК області 15 кандидатів: Геннадій Балашов, Роман Безсмертний, Інна Богословська, Олександр Ващенко, Сергій Каплін, Юрій Кармазін, Ілля Кива, Аркадій Корнацький, Віктор Кривенко, Віталій Купрій, Роман Насіров, Сергій Носенко, Віталій Скоцик, Ігор Смешко та Юрій Тимошенко.

В усіх виборчих округах Одеської області є представники Юлії Тимошенко, Петра Порошенка, Юрія Бойка, Юлії Литвиненко, Олега Ляшка, Сергія Тарути, Анатолія Гриценка, Миколи Габера та Володимира Зеленського.

Якщо співвідносити всіх кандидатів у Президенти, які мають щонайменше одного члена ДВК в Одеській області з агітаційною активністю кандидатів, ідентифікуються одразу декілька кандидатів щодо яких спостерігачі ОПОРИ в Одеській області станом на середину березня не фіксували бодай мінімальної агітаційної активності саме з фізичною присутністю кандидата чи його представників у регіоні: Юлія Литвиненко, Микола Габер, Валентин Наливайченко, Руслан Ригованов, Василь Журавльов, Андрій Новак, Олександр Мороз, Віктор Бондар, Ігор Шевченко, Олександр Данилюк та Юрій Дерев’янко. 

Нагадаємо, що в ОВК Одеської області було замінено низку керівників та членів комісій.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)