У Сєвєродонецьку мешканцям міста роздають матеріали з ознаками агітації на користь кандидата в Президенти України від Радикальної партії Олега Ляшка без вихідних даних. Представники ОПОРИ з Луганщини звернулись до поліції.

На цьому тижні спостерігачами зафіксовано факт поширення агітаторами кольорового буклету «Олег Ляшко на шляху державного діяча». У зазначеному буклеті на двох розворотах вказують досягнення Олега Ляшка під час перебування в якості парламентарія. Зокрема, увага акцентується на ролі Олега Ляшка у ліквідації «спецпенсій» прокурорам, суддям, податківцям, міністрам та депутатам; скасуванні 15% податку з пенсій ветеранів та інвалідів війни; індексування пенсій для 5,5 мільйонів пенсіонерів; підвищення прожиткового мінімуму пенсій; отримання субсидій 15 мільйонами населення; ухвалення Верховною Радою законопроекту про реструктуризацію валютних кредитів; спрямування 1,4 мільярда гривень на фінансування зарплат шахтарів.

Крім того, згідно з інформацією в буклеті, «в активі» Олега Ляшка також запровадження програми «Доступні ліки»; диспансеризації громадян похилого віку (законопроекти № 4491 та 4329); збільшення вдвічі мінімальної зарплати; припинення розкрадання лісових багатств України тощо.

При цьому, на зазначеній друкованій продукції відсутні вихідні дані про її виробника, наклад та особи, що здійснила замовлення та за який рахунок (в першу чергу, щодо причетності до фінансування виробництва буклету з боку виборчого фонду кандидата).

15 березня громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області звернувся із заявою до Головного управління Національної поліції в Луганській області за фактом розповсюдження. Наразі ці факти можливого порушення чинного законодавства зареєстровані Нацполіцією, правоохоронним органом проводиться відповідна перевірка.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.