10-14 березня у містах обласного значення Луганської області, насамперед, Сєвєродонецьку та Рубіжному, у місцях масового скупчення людей зафіксовано розповсюдження листівок. Їхній зміст може мати ознаки прояву «чорного піару» проти кандидата у Президенти та чинного Глави держави Петра Порошенка. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ з Луганщини.

Мова йде про листівки «#Свинарчуків Порошенка за грати» - самоклейку розміром приблизно 25х25 сантиметрів із перекресленим стилізованим зображенням свині та вищезазначеним лозунгом по периметру. При цьому, ця друкована продукція виготовлена без відповідного маркування (взагалі відсутні вихідні дані про замовника, друкарню та загальний наклад), що є порушенням статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Такі листівки зафіксовані у Сєвєродонецьку уздовж однієї з центральних вулиць міста – проспекту Гвардійського (в районі перехресть з вулицями Дружби народів, проспекта Космонавтів, вулиці Донецької тощо), площі Перемоги (поблизу будівлі Луганської обласної державної адміністрації), готелю Центрального тощо.

Натомість у Рубіжному ці листівки можна побачити поблизу будівлі Рубіжанської міської ради, міського палацу культури та на окремих стовпах уздовж вулиці Мендєлєєва.

З цього приводу громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області звернувся із заявою до Головного управління Національної поліції в Луганській області. Наразі цей факт можливого порушення чинного законодавства зареєстрований, органами Нацполіції проводиться відповідна перевірка.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.