26 кандидатів на пост Президента скористались можливістю і подали свої кандидатури до складу дільничних виборчих комісій у Львівській області.

12 березня окружні виборчі комісії Львівщини утворили дільничні виборчі комісії  — колегіальні органи, які забезпечуватимуть підготовку і проведення виборів Президента в межах виборчих дільниць. Усього в межах Львівської області було утворено 2 134 виборчі дільниці, відповідно, повинні розпочати роботу 2 134 ДВК. До кожної з комісій кандидати на пост Президента України мали право подати свої кандидатури не пізніше ніж 7 березня. Скористались цією можливістю 26 із 39 кандидатів. 2 128 ДВК повністю сформовані на основі подань кандидатів, ще 6 було доукомплектовано окружними виборчими комісіями.

Шестеро кандидатів мають своїх представників у більше ніж 99% ДВК. Йдеться, зокрема, про Анатолія Гриценка (99.91%), Петра Порошенка (99.72%), Юлію Тимошенко (99.67%), Олега Ляшка (99.53%), Володимира Зеленського (99.06%) та Миколу Габера (99.06%).

У більше ніж у половині комісій мають своїх представників 11 кандидатів, а саме Сергій Тарута (96.25%), Юрій Кармазін (94.38%), Андрій Новак (94.24%), Сергій Носенко (94.19%), Руслан Кошулинський (93.86%), Олександр Соловйов (93.25%), Василь Журавльов (91.85%), Юлія Литвиненко (88.28%), Володимир Петров (87.77%), Руслан Ригованов (84.68%) та Олександр Шевченко (50.89%).

Члени менше ніж половини всіх ДВК  представлятимуть інтереси 7 кандидатів: Віктора Кривенка (37.02%), Юрія Бойка (36.88%), Романа Безсмертного (33.74%), Олександра Данилюка (11.11%), Ігоря Смешка (10.59%), Віталія Скоцика (7.22%) й Валентина Наливайченка (2.34%).

Менше 1% членів комісій представляють Олександра Мороза (0.14%) та Юрія Дерев’янка (0.09%). Жодного представника у ДВК Львівщини не мають Ігор Шевченко, Юрій Тимошенко, Роман Насіров, Віталій Купрій, Аркадій Корнацький, Ілля Кива та Сергій Каплін.

У частині 1 статті 24 Закону України «Про вибори Президента України» йдеться: «Дільнична виборча комісія утворюється відповідною окружною виборчою комісією не пізніш як за вісімнадцять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дев’яти осіб. На виборчих дільницях, де кількість виборців не перевищує п’ятдесяти осіб, дільнична виборча комісія може утворюватися у складі голови, секретаря та двох - чотирьох членів комісії».

У частині 2 тієї ж статті закону зазначається: «Право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій (по одній особі до однієї виборчої комісії від одного кандидата) мають кандидати на пост Президента України. Подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій вноситься до окружної виборчої комісії на паперових носіях та в електронному вигляді не пізніш як за двадцять три дні до дня виборів за підписом довіреної особи кандидата на пост Президента України у загальнодержавному або відповідному територіальному виборчому окрузі».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: