Спостерігачі ОПОРИ в Одеській області з початку виборчої кампанії подали 45 заяв до поліції з приводу виборчих порушень. Більшість поданих заяв стосувалася порушень здійснення передвиборчої агітації: поширення передвиборчої агітації без вихідних даних, розміщення передвиборчої агітації в приміщеннях органів влади, а також здійснення передвиборчої агітації посадовими особами в робочий час. В 6 випадках спостерігачі повідомляли про перешкоджання здійсненню передвиборчої агітації.

З усіх поданих спостерігачами заяв в 11 випадках на порушників, ідентифікованих співробітниками Національної поліції, накладено штрафи.  По 5 справах протоколи про адміністративні правопорушення спрямовані до суду, в одному випадку протокол про адміністративне правопорушення складено, проте до суду ще не направлено. Інші справи було списано.

В усіх випадках, за умов коли справи, пов’язані з порушенням правил здійснення передвиборчої агітації, не були списані, порушниками визначені підприємства, що розмістили або виготовили агітаційну продукцію.

У 7 випадках визначених порушників зобов’язали виплатити штраф в розмірі 340 гривень, в 4 - в розмірі 51 гривня.

Найбільше протоколів про адміністративні правопорушення складено щодо порушень правил здійснення передвиборчої агітації на користь Юлії Тимошенко (у чотирьох випадках з 12 заявлених), та не складено жодного протоколу про адміністративні правопорушення щодо агітації на користь Олександра Вілкула - один випадок, Володимира Зеленського - один випадок, та Євгенія Мураєва - один випадок.

По одному протоколу складено у випадках порушень здійснення передвиборчої агітації на користь Сергія Капліна (з одного заявленого), Петра Порошенка (з трьох заявлених), Віталія Скоцика (з одного заявленого), Юрія Бойка (з двох заявлених), Іллі Киви (з одного заявленого) та Олександра Шевченка (з трьох заявлених).

По два протоколи складено щодо порушень правил агітації, яка здійснювалась на користь Анатолія Гриценка (з трьох заявлених), Андрія Садового (з п’яти заявлених) та Олега Ляшка (з трьох заявлених).

За повідомленням ГУ НП в Одеській області, всього складено 22 адміністративних протоколи, 17 з яких – за ст. 21213 (виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск), три протоколи -  за ст. 21214 (порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях) та два протоколи – за ст. 173 (дрібне хуліганство) КУпАП.

Нагадаємо, що у лютому представники ОПОРИ провели тренінг для одеських поліцейських про особливості виборчого законодавства.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)